Софийският фестивал на науката ще се проведе на 8 и 9 октомври в София Тех Парк

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

На 9 октомври от 13:30 ч. екип на Климатека ще представи темата “Защо и как устойчивото земеделие може да бъде решение за климатичните промени?”

Софийският фестивал на науката ще се проведе на 8 и 9 октомври 2022 г. в София Тех Парк. В зала Научно кафене ще се включат авторите от Климатека – Радина Калдамукова, Надежда Шопова, Дина Сиракова, Ремина Алексиева и Боян-Никола Зафиров. Климатичните промени са едно от най-големите предизвикателства, пред които е поставено обществото ни днес, а земеделието, освен че има съществена роля в задълбочаването на промените в климата, е и пряко засегнато от тях. Повишаващите се температури, промяната в моделите на валежите и екстремните метеорологични явления са само част от негативните фактори, които му влияят. Тези и други фактори водят до природни, социални и икономически проблеми и повдигат въпроси как да се опазят биоразнообразието, почвите, водите, както и храните и суровините.

Всички се питаме има ли земеделски практики от миналото, към които можем да се обърнем днес. Може ли променящият се климат да е повод да заговорим за по-устойчиво и интелигентно земеделие, което крие редица ползи както за климата, така и за околната среда и за здравето на хората? 

На събитието на 9 октомври от 13.30 ч. ще разгледаме интересни примери и ще разкажем за новите тенденции в градското и биоземеделието – като за вертикално отглеждане на култури, микрорастения, растения в карго контейнери, така и за повдигнати лехи, rooftop gardens, озеленени покриви и фасади. Ще засегнем темата за новите технологии като хидро, аеро и аквапоника. Няма да подминем и ролята на дивите роднини на растенията и пермакултурите. Ще стане дума и за ролята на градското земеделие в образованието и човешкото психично здраве. 

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж