София и Скопие подписват двустранния протокол към Договора за добросъседство

В хода на бъдещите преговори Европейската комисия ще следи дали се спазват въпросите на добросъседство

Подобни
Новини

Петър Копринков
Петър Копринковhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.

Външните министри на България и Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи ще подпишат специален двустранен протокол към Договора за добросъседство.

Той конкретизира мерките, с които Скопие да влезе реално в изпълнение на Договора за добросъседство от 2017 г. и на предходния протокол от 2019 г. Разписват се конкретни мерки с конкретни срокове за изпълнение.

Те се отнасят до решаване на историческите спорове, включително промени в учебниците по история, ангажименти за премахване езика на омразата. От изпълнението им ще зависи колко бързо Скопие ще напредва към ЕС.

С 68 гласа “за” Събранието на Република Северна Македония даде зелена светлина на правителството да приеме т.н. “френско предложение”. Решението мина с гласовете на управляващия Социалдемократически съюз на Македония и албанските партии от управлението и опозицията. Именно по тази процедура, след като Скопие и София подпишат двустранен протокол, може да бъде одобрена преговорната рамка на Северна Македония с ЕС.

В хода на бъдещите преговори Европейската комисия ще следи дали се спазват въпросите на добросъседство, а България по всяко време ще може да наложи вето.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж