Спектакъл „Списъци“-те

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

На 29 януари и 5 февруари е премиерата на най-новото заглавие в афиша на Yalta Art Room

„Списъци“ – бутиково представление за съзерцание и отмора, както го определят създателите му, е с премиерни дати 29 януари и 5 февруари от 19.30ч. на сцената на Yalta Art Room. Идеята е на Николай Колев, режисурата е на Марион Дърова, а драматургията на Стефан Иванов. Участват Мартина Апостолова и Николай Колев. 

След шеметната премиера на „Леонс и Лена“ от Бюхнер, това е второто ново заглавие в афиша за януари на Yalta Art Room.

Текстовете, които са използвани в спектакъла, са взети от литературния и житейски опит на участниците. Публиката ще разпознае цитати от Авъл Гелий – „Атически нощи”, Сей Шонагон – „Записки под възглавката”, Алфред Дьоблин – „Берлин Александерплац”, Хорхе Луис Борхес – „Вавилонската библиотека”, Пиер дьо Бурдей, абат дьо Брантом – „Галантните дами”, Джон Ланчестър – „Дългът към удоволствието”, поп Минчо Кънчев – „Видрица”, Жан Жьоне – „Дневникът на крадеца“, Мартина Апостолова, Николай Колев
и Стефан Иванов.

 „Списъци“ е противоотрова срещу хаоса, разговор за нещата, които ни радват, вълнуват, потрисат и удивляват или поне малка, случайно подбрана част от тях. Списъци без смисъл и без цел. „Списъци“ е дзен представление, отвъд време и пространство, вглеждане в това, което Е с добавената стойност на субективната наслада на гледащия.“ – споделят от екипа.

Отправена е и покана към публиката, която може да изпрати „своите списъци“, на адрес – mariond.box@gmail.com, а те са бъдат прочетени на сцена.

Представлението ще се играе само пет пъти пред публика и само през този сезон в Yalta Art Room. 

„СПИСЪЦИ“

Идея: Николай Колев
Режисура: Марион Дърова
Драматургия: Стефан Иванов
Звук: Александър Евтимов-Шаманчето
Участват: Мартина Апостолова и Николай Колев
Плакат: Николай Марков
Снимки: Яница Шопова

Проектът е подкрепен от Министерство на културата.

Николай Колев е философ, културолог, продуцент на „Култура.бг“ по БНТ, преподавател в НБУ.

Стефан Иванов е поет, главен драматург на Театрална работилница „Сфумато“, доктор по Естетика към Софийски университет.

Марион Дърова е хореограф, режисьор, пърформър, завършила бакалавър по „Философия“ в Софийска университет, преподавател в Театрален колеж „Любен Гройс“. Носител на ИКАР 2021 в категория „Съвременен танц и пърформанс“. Последният й спектакъл „Свободна падане“ имаше своята премиера през 2022.Мартина Апостолова е театрална и филмова актриса, известна с ролите си във филмите „Ирина“с реж. Надежда Косева и в „Ф1.618“ с реж. Теодор Ушев, преподавател в НБУ. Мартина Апостолова е с няколко големи международни награди за ролята си в „Ирина“. През 2020 е обявена за „Европейска изгряваща звезда“ на „Берлинале“.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж