Стотици кораби са в изчакване заради ниското ниво на река Дунав

В районите на островите Белене и Батин е най-ниско нивото на водата

Подобни
Новини

Петър Копринков
Петър Копринковhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.

Заради ниското ниво на река Дунав, стотици самоходни и несамоходни плавателни съдове изчакват в българо-румънския участък на реката. Това съобщи директорът на дирекция “Речен надзор – Русе” към агенция “Морска администрация” Иван Жеков.

В районите на островите Белене и Батин е най-ниско нивото на водата. Там корабите могат да преминават с газене до 1,30 метра. Според него към момента няма заседнали кораби. Капитаните избягват да пътуват в тази обстановка и изчакват подобряване на условията. Това от своя страна води до загуби за корабособственици и фирми.

Жеков прогнозира, че това ще е може би най-неблагоприятната от гледна точка на корабоплаването година, тъй като сушата е настъпила твърде рано. Той обясни, че в българо-румънския участък скоро не се очаква нивото на Дунав да се повиши, с което да се облекчи силно затрудненото корабоплаване.

По данни на агенция “Проучване и поддържане на река Дунав” нивото при Русе днес е минус 52 см спрямо условната кота “нула”. Прогнозата за идните два дни е то да се понижи с още три сантиметра.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж