Сръбската патриаршия признава Македонската православна църква за автокефална

Промяната в политиката на Сръбската църква следва решението от 9 май Вселенската патриаршия и Вартоломей I да възобнови общението и да сложи край на разкола с това, което тя нарече „Охридска архиепископия

Подобни
Новини

Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.

Главата на сръбската православна църква Порфирий призна  независимостта на църквата в Северна Македония, което означава край на десетилетния религиозен спор.

Това стана на съвместна литургия с главата на Македонската църква архиепископ Стефан, в катедралата “Св. Климент Охридски” в Скопие

Македонската църква обявява едностранно своята независимост или автокефалия от Сръбската църква през 1967 г., докато двете предимно православни републики все още са част от Югославия.

Сръбските религиозни лидери по това време осъдиха този ход като схизматичен и отцепилата се църква не беше призната от други посестрими.

Съобщението беше приветствано с аплодисменти.

Промяната в политиката на Сръбската църква следва решението от 9 май Вселенската патриаршия и Вартоломей I да възобнови общението и да сложи край на разкола с това, което тя нарече „Охридска архиепископия.

Новината, че Македонската православна църква вече не е в разкол с православния свят, бе възприета в Северна Македония като историческо събитие.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж