Срив на продажбите на нови автомобили в Русия заради санкциите 

Инфлацията и нестабилността на рублата също намаляват възможностите на руснаците да купуват вносни стоки

Подобни
Новини

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.

Продажбите на нови автомобили в Русия са продължили да се сриват в Русия през април, като са потънали със 78,5 на сто на годишна основа в резултат на силната инфлация и тежките западни санкции срещу Москва заради инвазията й в Украйна, предаде Франс прес.

Миналия месец са били продадени 32 706 нови леки автомобила по данни на Асоциацията на европейския бизнес, обединяваща производителите от сектора.

Спадът е от 40 процента спрямо март – първият месец на срив на руския автомобилен пазар.

Западните страни наложиха тежки санкции на този сектор, включително забрана за износ на авточасти за Русия.

Много производители освен това обявиха спиране на продажбата на части или коли за Русия, сред които “Ауди”, “Хонда”, “Ягуар” и “Порше”. Други спряха производството, като “Рено”, Бе Ем Ве, “Форд”, “Хюндай”, “Мерцедес”, “Фолксваген” и “Волво”.

Инфлацията и нестабилността на рублата също намаляват възможностите на руснаците да купуват вносни стоки, още повече автомобили.

Заводите на най-големия автомобилостроител в Русия АвтоВАЗ, в който “Рено”-“Нисан” (Renault-Nissan) е с мажоритарен дял, почти не работят заради недостига на вносни части. Работниците им бяха пуснати в платен отпуск за три седмици през април. 

Санкциите означават края на мащабните инвестиции на големите световни атомобилостроители в Русия през периода на растеж след 2000 г.

През май Русия публикува списък със стотина категории стоки, чийто внос без съгласието на притежателите на интелектуалната собственост е разрешен, за да могат да се заобикалят ограниченията. Сред тези продукти са известни марки автомобили и авточасти, допълва БТА.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж