Стефан Янев: До юни ще има яснота какви сили на НАТО ще се включат в учения в България за по-интензивна подготовка

Министърът допълни, че все още няма информация кои държави и с какви сили ще се включат в подготовката

Подобни
Новини

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.

До юни ще има яснота какви сили на НАТО ще се включат в учения в България за по-интензивна подготовка, съобщи пред български журналисти министърът на отбраната Стефан Янев, който участва в двудневното заседание на своите колеги от алианса в Брюксел.

По повод разполагането на бойни групи по източния фланг на алианса той поясни, че в България това ще се извърши на базата на български подразделения, с български командир и българско командване, с участието на други сили на страните от НАТО, информира БТА. Министърът допълни, че все още няма яснота кои държави и с какви сили ще се включат в подготовката.

“Това е събиране на подразделения на Сухопътните войски в обща група за съвместна тренировка на българска територия. Тази група не се готви да бъде изнесена извън територията на страната, няма такива задачи – тя тренира само отбранителна тематика. Целта е повишаване на готовността на всички подразделения, които участват в тези учения и повишаване на оперативната съвместимост”, заяви още Янев.

“Детайлите предстои да се уточнят, нямаме яснота точно как ще изглежда, защото се работи, със съюзниците се комуникира на двустранно ниво, координира се и с НАТО от гледна точка на факта, че тази бойна група, която ще води бойна подготовка в България, ще координира своята дейност с НАТО, няма да бъде под оперативен контрол, тъй като тя не се готви за бойно използване някъде. Говорим за увеличена подготовка”, поясни министърът.

“Групата ще бъде 700-1000 души, но процесът на тренировка не означава, че те ще бъдат събрани заедно на едно място. Българите ще бъдат 70-80 процента, посочи министърът в отговор на въпроси. Знаете, че имаме споразумение за партньорство в ученията със САЩ. На тази база функционира и съвместното съоръжение в Ново село. Предстои следващата седмица в рамките на ученията, планирани през 2021 г.,  да дойде нов американски контингент от 100-150 военнослужещи с бойна техника до 15 бойни бронирани машини, които ще участват с българските подразделения на същия принцип за повишаване на подготовката”, допълни той.

Стефан Янев уточни, че не става дума за постоянно разполагане. По неговите думи описаните действия са част от цикъл за по-интензивна подготовка.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж