Стокообменът ни с Казахстан е нараснал с 42% за по-малко от година

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Стокообменът ни с Казахстан през десетте месеца на 2022 г. отбелязва ръст от близо 42% спрямо същия период на 2021 г. и достига е 52.1 млн. щ. д. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланика на Република Казахстан в България Н.Пр. Виктор Темирбаев.

Двамата обсъдиха инициативи за разширяване на икономическото сътрудничество и засилване на търговските връзки между държавите. Министър Стоянов подчерта, че е много важно да бъдат провеждани повече инициативи между търговските организации от двете страни, с цел по-активно съдействие на бизнеса за стартиране на общи проекти.

От разговора стана ясно, че казахстанската страна има интерес към задълбочаване на сътрудничеството с България в областта на енергетиката и изграждането на съвместни предприятия с български фирми. „Работим активно за създаването на повече партньорства между български компании и чуждестранния бизнес, защото това е предпоставка за увеличаване на стокообмена и по-широко представителство на чуждестранни компании у нас, посредством доказани български партньори“, подчерта Никола Стоянов.

Обсъдени бяха и въпроси, свързани с развитието на транспортните коридори между Европа и Азия, като беше подчертано стратегическото местоположение на двете страни. По думите на посланик Темирбаев България е врата към Европа за държавите от Азия, а Казахстан от своя страна осигурява достъп до целия регион на Централна Азия.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж