Столетницата Райна Жекова

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова изпрати съболезнователен адрес до близките на Райна Николова Жекова (103 г.) по повод нейната кончина на 20 февруари 2023 г. В адреса се казва: „Тя беше блестящо олицетворение на успешен български педагог—дългогодишен учител и директор на училище, с безспорен принос за издигане престижа на Ловеч в областта на образованието. Живя тихо и скромно до 103 години, като че ли за да ни напомня, че образованието е сред вековните ценности на нашия народ. Райна Жекова беше представител на онова поколение педагози, които изградиха съвременния облик на образованието в нашия Ловеч. „Почти няма човек в този град, който да не е мой ученик“, казваше приживе тя с усмивка. С нейната кончина ние губим един уникален човек и  професионалист, пример за всеотдайност и трудолюбие.“

Поклонението е на 21 февруари в дома й до 12.00 часа, погребението е в 13.00 часа на гробищен парк „Скобелево“.

Кметът Корнелия Маринова се срещаше редовно със столетницата при всеки празник. По повод вековния юбилей през 2019 г. Райна Жекова бе удостоена с Почетен медал на Община Ловеч.

Райна Николова Жекова е родена 08.09.1919 г. в Ловеч. Семейството й има двама сина. Имат и четирима внуци и трима правнуци. Правнучката Ирина живее в Брюксел, един от внуците пък е морски капитан.

От 1955 г. Райна Жекова постъпва като учител, а по-късно е директор в ловешкото училище „Васил Левски“, където работи до своята 55-годишнина.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж