Столичани ще ползват нови превозни документи от 01 януари 2023 година, за да се превозват с градски транспорт

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

“Център за градска мобилност” ЕАД повишава тарифите от 01 януари 2023 и предлага на пътуващите различни възможности за транспорт, от 30 минутно превозване до ползването му ежедневно със заплащането на абонаментна такса.

От 01 януари 2023 г. “Център за градска мобилност” ЕАД спира  добре познатите хартиени превозни документи от продажба. Това са картата за еднократно пътуване от 1,60 лв., картата с талони за 10 пътувания от 12.00 лв. и хартиената еднодневна карта за всички линии от 4,00 лв.

Посочените превозни документи ще важат до 01 март 2023 г., като след тази дата неизползваните ценни образци няма да подлежат на замяна, както и за тях няма да се възстановяват суми.

На тяхно място се въвеждат нови, електронни еквиваленти:

Билет 30 плюс               

От 01 януари 2023 г. се въвежда билет 30 плюс, който позволява прекачвания в рамките на 30 минути след първата валидация. Струва 1,60 лв. и може да се зареди в  Sofia City CardUltralight или да се ползва с банкова карта (услугата PayAsYouGo). При прекачване задължително трябва да се валидира отново във всяко следващо превозно средство. Последната валидация трябва да е преди изтичането на срока от 30 мин. и можеш спокойно да си пътуваш до крайната дестинация! При реализирани пътувания с над 2 билета 30 плюс в рамките на деня, заплатени с една и съща банкова карта, автоматично се агрегира дневна карта за всички линии на цена 4,00 лв.

Билетът 30 плюс и билетът 60 плюс не могат да се комбинират едновременно в една и съща карта.

Билет 60 плюс       

От 01 януари 2023 г. се въвежда и билет 60 плюс, който ви позволява прекачвания в рамките на 60 минути след първата валидация. При прекачване задължително трябва да се валидира отново във всяко следващо превозно средство. Струва 2,20 лв. и може да се зареди в Sofia City Card и Ultralight.

С банкова карта (услугата PayAsYouGo) билетът 60 плюс може да се ползва единствено в зеленият транспорт на ЦГМ ЕАД при поискване. Но при втора валидация на една и съща банкова карта в зелен транспорт при поискване автоматично се агрегира дневна карта за всички линии на цена 4,00 лв.;

Ако имате пътуване с билет 60 плюс и две пътувания с билет 30 плюс с една и съща банкова карта в рамките на деня, автоматично получавате дневна карта за всички линии на цена 4,00 лв. А ако имате вече дневна карта и решите да ползвате зелен транспорт при поискване, валидирането в него не се таксува допълнително.

Билетът 30 плюс и билетът 60 плюс не могат да се комбинират в една и съща карта

Билет от водача

Понякога се случва и си забравяте Вашата Sofia City Card или банковата карта. Водачите продават билети на цена от 2,00 лева, които влизат в сила от 01 януари 2023 г. Важат само за конкретното превозно средство и не дават право на прекачвания. Но най-добре е да не си забравяте картите!

Банкова карта

Банковата карта, освен за пазаруване, е изключително удобен вариант и за пътуване в градския транспорт. Валидацията й на сините устройства Ви превръща в редовен пътник. След валидирането на повече от два пъти на билет 30 плюстя става дневна карта на цена от 4 лева за цялата мрежа. Валидирайте я всеки път! В полунощ Вашата банка трябва да е готова с калкулацията на пътуванията.

24 часа

От 01 януари 2023 г. ще се предлага нов вид превозен документ – 24-часова карта. Тя позволява неограничен брой пътувания с всички видове транспорт (без зелен транспорт при поискване) в рамките на 24 часа. Тя е за всеки, който има неотложни ангажименти в натоварените райони на града, дошъл е за кратко или пък традиционно използва алтернативен транспорт.

Срокът на картата за 24 часа започва да тече от момента на покупката. Може да я вземете и за бъдеща дата, като тогава срокът ѝ започва да тече от 00:00 ч. на избраната дата и важи до 23:59 ч. на същата. Цената е 6 лева и се зарежда в Sofia City Card или в картата Ultralight.

72 часа

От 01 януари 2023 г. се въвежда и 72-часовата карта, която позволява неограничен брой пътувания с всички видове транспорт (без зелен транспорт при поискване) в рамките на 72 часа. Срокът ѝ започва да тече от момента на покупката. 72-часовата карта може да се закупи и за бъдещ период, като тогава срокът ѝ започва да тече от 00:00 ч. на първия ден от избрания период и важи до 23:59 ч. на третия ден от същия. Тя е за всеки, който има работа в града в този интервал, независимо дали е турист, гост в града или пък ползва други начини на придвижване в ежедневието си. Цената е 15,00 лв. и може да се зареди в Sofia City Card и в хартиената ни карта Ultralight.

Седмична карта с 2 безплатни дни

Пътувате с банкова карта всеки работен ден? Страхотен избор! Това е удобно, лесно и изгодно, особено, ако сте направили пътувания на ден, равни на дневна карта от 4 лева, от 01 януари 2023 г. от ЦГМ ЕАД Ви подаряват безплатен уикенд за цялата мрежа. Достатъчно е да плащате с банкова карта от понеделник до петък всеки ден, без изключение, и пътуванията Ви да са с повече от два билета 30 плюс, тогава в края на всеки ден от картата ще Ви бъдат изтеглени само 4 лева. А в събота и неделя само валидирате банковата си карта в превозните средства и пътувате за 0 лева в цялата мрежа. Удобно и изгодно с услугата PayAsYouGo.

Годишна карта

Годишната абонаментна карта Sofia City Card е изгодна за всеки, който пътува често. Тя е за цялата мрежа, а дори да ви се наложи да ползвате автомобил, получавате правото на безплатен буферен паркинг по системата „Паркирай и пътувай“От 1 септември 2022 г. картата вече  може да се плати на 3 вноски. Първата вноска за три месеца е за 150 лева, следващите три месеца са за 120 лева, а последните 6 са само за 100 лева. Заредете поне ден преди изтичане на срока, за да не изгубите правото си на тази карта. Вземете Sofia City Card от пунктовете за продажба на Център за градска мобилност или зареждайте онлайн.

Винаги я валидирайте в превозното средство!

Ученическа карта

За ученици и студенти редовно обучение има годишни карти, които също се предлагат от 01 септември 2022 г. Те са с преференциална цена от 200 лева, заплащат се еднократно и дават възможност за неограничен брой пътувания в наземния градски транспорт и метрото. С тази карта може да се пътува навсякъде из града само за 54 стотинки на ден. Получавате я в пункт за продажба на ЦГМ ЕАД след представяне на редовен документ за записана учебна година.

Младежка карта

За младежите до 26 ненавършени години, независимо дали те работят, не работят или учат, е нашата „Младежка карта“.  Тя също се предлага от 01 септември 2022 г. Годишна е, с преференциална цена от 250 лева, която се заплаща еднократно и се получава от пункт за продажба на ЦГМ ЕАД срещу лична карта. Неограниченото пътуване в градския транспорт и метрото с тази карта е с дневна цена от 68 стотинки.

Дневна карта

Дневната карта за цялата градска мрежа е с цена 4.00 лева, а пътуването с нея – неограничено. Можете да я закупите от пункт за продажба на ЦГМ ЕАД, също в касите на метрото, през приложението Mpass или да я получите автоматично след повече от два билета „30 плюс“–  в края на пътуванията плащате само 4.00 лева.

За родителите

Вие сте родител на дете от 0 до 2 години, за което ползвате отпуск. Месечната карта от 10 лева е точно за Вас. Трябва да удостоверите с документ, че ползвате това право.

Този превозен документ също е в продажба от 01 септември 2022 г.

„Паркирай и Пътувай“

Омръзнало ти е да губиш време в натоварения софийски трафик, а след това да търсиш и място за паркиране! Ние имаме отлично решение за теб! Услугата „Паркирай и пътувай“ ти дава възможност да комбинираш пътуването така, че комфортът от придвижването с личен автомобил не е за сметка на времето, прекарано в задръствания и търсене на място за паркиране. Трябва да направиш минимум 2 пътувания с обществения транспорт през деня (в интервал не по-малък от 60 минути). Ако си закупил някой от краткосрочните ни превозни документи, ще получиш 2 безплатни часа в буферния паркинг, а след това ще плащаш само по 50 ст. на час. Ако имаш месечна или годишна абонаментна карта, можеш да ползваш безплатно паркинга през целия ден!

Как и защо да се валидираме?

Всеки път, като влезете в превозно средство, валидирайте своя превозен документ: абонамента карта, хартиена карта, банкова карта или смарт устройство, което е носител на Вашия превозен документ. Така ще си спестите санкцията, а и ще допринесете за подобряване на транспортното обслужване. Благодарение на валидациите, ЦГМ ЕАД успяват да променят мрежата така, че превозните средства да идват на по-кратки интервали, да са съобразени с пътникопотока и да се движат по-бързо. Валидацията е и Вашата застраховка. Тя е важна, когато ползвате услугата ни „Паркирай и пътувай“ в цялата мрежа на обществения транспорт.

От 1 януари 2023 г. отпадат и някои от предлаганите досега абонаменти:
    • Тридневна карта за всички линии;
    • Месечна за една линия наземен транспорт;
    • Месечна – за метро;
    • Месечна – метро „плюс” – за метро и една линия наземен транспорт; 
    • Тримесечна – за всички линии;
    • Шестмесечна – за всички линии;
Заредените абонаменти могат да се ползват до крайния срок, за който са издадени, но не по-късно от 31.12.2023 г.

Промяна ще има и в превозните документи за метро, като от 01 януари 2023 г. се спират от продажба електронните карти, заредени за 10 еднократни пътувания с метро на цена 12,00 лв. Пътниците, които са заредили своите карти преди тази дата, ще могат да използват закупените билети до 31.03.2022 г.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж