Страх и любов

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

26 април – 11 юни 2023 г.

Откриване: 26 април, сряда, 18 ч., Галерия „Васка Емануилова“

Куратор: Галина Димитрова-Димова

Художници: Ариел Рейхман, Венелин Шурелов, Викенти Комитски, Деница Милушева, Елена Белантони, Елена Назърова, Харита Асумани

със специалното участие на Стефан Иванов

Изложбата разглежда темата за страха и любовта като два полюса на човешкото поведение. От едната страна са човешките страхове, които ни спират да бъдем себе си, да следваме желанията и мечтите си.  От другата страна е любовта, която може да ни помогне да преодолеем тези страхове и да бъдем пълноценни и достойни за (себе) уважение личности.

Изследването ни обхваща различни аспекти на човешките страхове: страх от смъртта, от самотата, от различното и непознатото; страх, че нещо лошо ще е случи на теб и близките ти; социалните страхове – от неодобрение от общността, от неспазване на обществените норми, от неуспех, както и особено интересния феномен: страх от любовта (филофобия). 

Да поставиш любовта начело не е така лесно. Според Ерих Фром съвременния човек е загубил тази способност, заради това, че се е превърнал в автомат: „добре хранен, добре облечен, но без да проявява ясно определена загриженост към присъщото му хуманно качество и към своята мисия“ (Е. Фром, „Изкуството да обичаш“). Въпрос на личен избор е дали човек ще се опита да се завърне към обичта, като единствен разумен и задоволителен отговор на проблема за смисъла на човешкото съществуване. Макар социалните страхове, превзели хората в наши дни да правят този избор все по-труден.

Изложбата събира художествени произведения на седем съвременни артисти от България и чужбина и един поет, които представят различни гледни точки към темата. Творбите включват живопис, скулптурни обекти, асамблажи, видео и рисунки. Селекцията на кураторката цели да изгради временно визуално пространство с идеи и послания, които да дадат на посетителите повод за размисъл и просветление. 

Пространството, в което се реализира изложбата има важен принос към избора на темата. Галерията, посветена на Васка Емануилова, представя забележителни скулптури от пластическо наследство на известната художничка. Те дават отправната точка и вдъхновението да се обърнем към вечната тема за човешките чувства, която да разгледаме от днешната ни позиция. 

Галина Димитрова-Димова е куратор и организатор на културни проекти от 23 години. Била е куратор и мениджър на проекти на Центъра за медийни изкуства „Интерспейс“ в София от 1999 до 2008 г. След това работи на свободна практика с много от активните културни организации в България. От 2009 г.е съкуратор и организатор на Международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest. Координатор на проекти във фондация Credo Bonum (2011–2019) и куратор на галерия „Credo Bonum“ (2013–2015). Преподавател в магистърска програма „Дигитални изкуства“ в НХА от 2016 г. Съосновател на фондация ДА ЛАБ, куратор и координатор на проектите на фондацията от 2018 г.. Сред последните ѝ кураторски проекти са: Седмица на съвременното изкуство в Пловдив (2022) на тема „Тежестта на съществуването“, изложбата „What’s Next?“, представена в галерия Credo Bonum, галерия Heerz Toya и Градска художествена галерия, Враца (2021), куратор на Резиденция Баба (2020, 2021, 2022), организирана на Фабрика за идеи, и др.

Изложбата се осъществява с финансовото съдействие на Фондация „Зингер-Захариев”.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж