Световна премиера в първия концерт за 2023 на Симфоничния оркестър на БНР 

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Световна премиера бележи началото на 2023 година за Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин. Под диригентската палка на Константин Добройков, който от 2022 г. е главен диригент и художествен ръководител на камерен ансамбъл „Софийски солисти“, на 20 януари, от 19 часа в зала „България“ за първи път пред публика ще звучи „Duemevela” – интерлюдия и епилог за оркестър. Произведението е специално създадено миналата година за Радиосимфониците от младия и талантлив композитор Петър Керкелов. За него авторът казва: „Duermevela (да бъдеш буден докато спиш (исп.)) е един сън от звуци, в който разнолики образи се противопоставят, сливат или преливат едни в други. Инструментите трескаво се пренареждат като в картина на Питер Брьогел Стари, в която заедно с тътнещите гръмотевици се разпознават форми от отминали и настоящи времена. През неясните им бледи очертания се вижда, че те танцуват, пеят народни песни, смеят се и оплакват.“

Музиката на Керкелов се отличава с аскетична искреност и непосредственост. Въпреки че си играят с множество превъплътяващи се обертонови мелодични структури, неговите творби често пресичат лимитите на простите звукови игри и се целят в полетата на философията, в онези форми на изкуство, чиито елементи той интегрира в концепциите си. Негови произведения са изпълнявани в България, Холандия, Германия, Австрия, Русия, Украйна, Aрмения и САЩ в места като Konzerthaus Wien, Gaudeamus Music Week, BOZAR Brussels, Teatro Massimo, Palermo в изпълнение на Asko/Schoenberg Ensemble, “Bang on a Can All Stars”, Ensemble PHACE (Австрия), Ансамбъл “Musica Nova-Sofia”, Софийски солисти с Красимир Щерев, Ruysdael Kwartet (Холандия), Антоний Баришевский (Украйна), Хайк Меликян (Армения) и др.

В програмата ще прозвучат и увертюра „Крал Лир“ от Хектор Берлиоз и Симфония №40 на Моцарт.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата в залата и в мрежата на Eventim.

Константин Добройков е главен диригент и художествен ръководител на камерен ансамбъл „Софийски солисти“ от 2022 г. В периода 2013–2022 г. е диригент и част от ръководния екип на Държавна oпера – Пловдив. Той е и диригент на Sofia Record Factory от 2016 г. насам, a през 2021 г. получава номинация за „Грами“ като диригент на един от издадените албуми на компанията. През 2018 г. Константин Добройков дебютира със Софийска филхармония, а от 2016 г. е регулярен гост-диригент в Симфоничния оркестър на Българското национално радио. През 2014 г. започва близка колаборация с Държавна филхармония-Кошице, Словакия, където дирижира многобройни концерти в няколко поредни сезона. Константин Добройков работи и със Симфоничния оркестър на Словашкото радио, Братислава, както и с водещия камерен ансамбъл на Словакия “Синфониета Братислава”. От 2011 г. до 2013 г. той е асистент-диригент на Boston Civic Symphony Orchestra, Бостън, САЩ. 

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж