Световният ден на кръводарителя

У нас за съжаление броят на доброволните кръводарители намалява

Подобни
Новини

Драгомира Станоева
Драгомира Станоеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Драгомира Станоев е редактор в NewsONE. Завършила e "Българска филология" в СУ "Св. Климент Охридски". Работила е в няколко онлайн издания като репортер и редактор. Завършила е успешно и журналистически стажове в радио и в една от националните телевизии.

Отбелязваме Световния ден за кръводаряване. Тива е хуманен акт на доброволно даряване на част от собствената кръв, за да се спаси друг на човешки живот.

У нас за съжаление броят на доброволните кръводарители е недостатъчен и в страната има хроничен недостиг на кръв и кръвни продукти, предаде БГНЕС.

За осигуряване на кръв се разчита на доброволните и безвъзмездни кампании за кръводаряване, които за достатъчни и безопасни количества кръв, понеже вероятността за предаването на животозастрашаващи инфекции (включително ХИВ и хепатит C) при тях е минимално.

При доброволното даряване на кръв се пази здравето на реципиента (човекът, който получава кръв и кръвни продукти) и здравето на дарителя (изключват се заболявания, които биха застрашили живота на човека).

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж