Татяна Иванова – момичето, което мечтае да стане първата жена космонавт на България

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Мечтая да стана първата жена космонавт на България. Това каза за NewsOne  18 – годишната Татяна Иванова. Желанието й вече е все по-близо до осъществяването, след като рапърът Явор Янакиев – 100 Кила, реши да я подкрепи през фондацията си “100 слънца”, финансирайки обучението на студентката в Космическата академия в САЩ.

Иванова разказва, че първоначално мислела да се занимава с изкуството, но след като станала част от българските представители на космическия лагер по модел на NASA в гр. Измир Турция, амбициите й се променили. 

“Точно по време на този лагер гледахме филми, предоставени от NASA, в планетариума там. В един от тях се разказваше за учен, катерейки се на спътника на Юпитер – Европа. Филмът започна с цитата: “Представи си, че този астронавт си ти!”. В този момент нещо в мен трепна, все едно Вселената ми даде знак, побиха ме тръпки, усетих нуждата да съм част от нещо голямо, велико, исках да допринеса на човечеството и да изследвам Вселената”, споделя момичето, което понастоящем учи “Инженерна физика” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Снимка: Личен архив

Тя смело чертае и своя професионален път.

“Моята мечта е да стана космически инженер, да разработвам следващото поколение ракети, сателити, но също така много ме влече метеорологията, и бих желала в бъдеще да се занимавам и с това. Планирам да запиша избираем курс “Метеорология” в университета”, споделя плановете си Таня и добавя, че крайната й цел е Космоса и би приела да стане част от екипаж до Луната или Марс, а не само до Международната космическа станция.

Попитана как се е запознала със 100 кила, тя разказа, че самият рапър се е свързал с майка й преди две години. “Те се видяха и поговориха в Добрич, а по-късно във времето и аз се запознах на живо с него, след като преди това общувахме онлайн”. 

Таня разказва, че Явор е страхотен човек и винаги се опитва да помага на хората, а най-вероятно се е спрял на нея, защото тя непрекъснато работи в посока да бъде най-добрата версия на себе си.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж