Темата финанси сблъска бъдещите партньори във властта

БСП поиска повече харчове, ИТН и ДБ са против

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Поддръжането на голям бюджетен дефицит противопостави вижданията на БСП с ИТН и ДБ по време на преговорите за съставяне на правителство. Докато социалистите настояват за повече разходване на средства, от другите две формации защитават тезата, че харчовете на държавата трябва да бъдат озаптени в разумни граници още следващата година.

Според “Има такъв народ” и “Демократична България” изразходваните средства от правителството не трябва да надвишават 40% от БВП на страната.

На този етап формациите изразиха съгласие, че основен приоритет във финансовата политика на страната е присъединяването на България към еврозоната и въвеждането на единната европейска валута. Според ИТН и ДБ това трябва да стане след последователна и добре структурирана информационна кампания, която да отговори на всички притеснения в българското общество.

От ДБ поискаха още да бъде направен одит на Българската банка за развитие 5 години назад, за да се види на какъв принцип са отпускани кредитите. “Продължаваме промяната” пък изрази мнение, че всички теглени суми от банки, които надвишават 10 000 лева, трябва да се докладват на ДАНС. До момента службите се сезират при теглене от 30 000 лева нагоре.

ПП повтори предложението за криминализиране на плащане на заплатите под масата, а ако това не се приеме, ще се настоява за налагане на глоби за фирмите. Предлага се още нередовните изпълнители на обществени поръчки да се вкарат в публичен регистър, така че никой възложител да не попада отново на тях.

Извън предложенията за затягане на бюджетната дисциплина за бизнеса ПП е предвидила и прекратяване на безотчетните пари за народните представители.

“Този филм с безотчетните пари в парламента трябва да спре“, коментира Асен Василев.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж