Теодора Генчовскa: Ще продължим да подкрепяме Украйна според нашите възможности

Подобни
Новини

Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .

“Ще продължим да подкрепяме Украйна съобразно нашите възможности,” заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска след срещата си в МВнР със своя украински колега Дмитро Кулеба, който е на работно посещение у нас.

„България е малка държава, в съответствие с нашите възможности се опитваме максимално да подпомогнем украинския народ,“ каза министър Генчовска.

Тя посочи, че към настоящия момент повече от 91 000 украински граждани са приети в страната ни, като 80 000 от тях вече са получили временна закрила, предаде БТА.

https://xn--b1amte3c.xn--90ae/dmitro-kuleba-sluchvasthoto-se-v-ukrajna-e-izklyuchitelno-vazhno-za-czeliya-region/

„България продължава да осъществява и хуманитарна помощ за Украйна. БЧК е осъществил помощ към украинската държава в размер на 1,5 млн. евро към настоящия момент, а МВнР е подпомогнало хуманитарно украинската държава със 185 000 евро, които са пренасочени през различни международни хуманитарни организации,“ каза Теодора Генчовска.

„От самото начало на руската агресия в Украйна, България ясно изразява и последователно подкрепя Украйна, както в ЕС, така и в НАТО. Сигурен съм, че България прави това не само заради традиционните ни приятелски отношения, но също защото разбира, че сигурността за Украйна означава и сигурност за България и всички държави на Черно море“, заяви министърът на външните работи Дмитро Кулеба. 

„Наясно съм с ролята на Русия в историята на България и вие може би знаете за ролята на Русия в нашата история. Вярно е да кажем, че исторически Русия е направила някои неща, които оставят емоции в съзнанието на хората, но това, което прави Русия в момента, е различно“, заяви Дмитро Кулеба.

„Русия унищожава, убива, измъчва, изнасилва. Това не е Русия, която заслужава съчувствие и разбиране“, каза външният министър на Украйна.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж