„Тих“ концерт на слушалки с електронното дуо Desperate Daughters

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Нестандартният формат е четвъртото събитие от поредицата „Заслушай се…“ и ще бъде в новата зала “Резонанс” на киното

„Тих“ концерт на слушалки е четвъртото събитие от поредицата Заслушай се. Нестандартният формат ще бъде на 27 май в новата зала “Резонанс” в “Дом на киното” (ул. „Екзарх Йосиф“ 37). Публиката ще може да се наслади на изпълненията единствено благодарение на специални радио слушалки, които ще бъдат предоставени от любезните домакини. 

Артистите, които ще излязат на сцената, са атрактивното електронно дуо Desperate Daughters. Съвсем наскоро те представиха своя нов музикален видеоклип към песента Kryptonite. Докато те омагьосват публиката с впечатляващи звуци и присъствие, визуалният артист и сценограф Яна Меламед ще изпълва екрана с абстрактни светлинни форми, част от специално подготвена за събитието визуализация. 

Заслушай се… в концерт на слушалки” обещава да бъде събитие, на което изборът да се потопиш само и изцяло в музиката и светлината е неизбежен“, коментират организаторите от Lampa Collective.

Събитието е с начален час 22:00 ч., като се очаква да продължи до малко преди полунощ. Билети могат да бъдат намерени в epaygo.bg и в касите на EasyPay на цена от 20 лв.

Организаторите предупреждават, че капацитетът на залата е малък заради броя на слушалките и съветват желаещите да присъстват да се снабдят с билети възможно най-рано.

Desperate Daughters изпълняват авторска музика, за която черпят вдъхновение от разнообразни жанрове като джаз, водевил и електронна музика. Зад групата стоят певицата Katya Muha и тромпетистката и продуцент Raya Baya, които творят дистанционно между София и Амстердам. Катя се занимава с класическа музика, като паралелно е участвала в даркуейв проекти, а Рая има богат опит в разнообразни стилове и формации – от етно през джаз до електронни проекти. 

Алтернативното ембиънт дуо създава уникална ъндърграунд звучност, наподобяваща хипнотизиращ саундтрак, пропит с мрак и мистичност. През 2021 г. Desperate Daughters са сред победителите в конкурса Music Elevator за нови български групи. Имат няколко издадени сингъла, а в края на 2022 г. издадоха и дебютния си албум Analogue Girls. Проектът може да бъде слушан и в Spotify.

Идеята за „тих“ концерт, или концерт на слушалки, не е нова, но концепцията се развива едва в последните 20-ина години. За рождено място се смята Париж, но концертът се осъществява само онлайн през 1997 г. За първи път на сцена пък това се случва през 1999 г. в Далас, Тексас, когато сайкъделик групата The Flaming Lips използвали генератор на FM сигнал и раздали на публиката малки радиоприемници, свързани със слушалки. През годините „тихи” концерти са били част от програмата на световни фестивали като Glastonbury, Shift Festival, Warped Tours, Bonnaroo и др. Metallica влизат в Книгата на рекордите “Гинес” като първата банда в света, изпълнявала концерти на всички седем континента, като през 2013 г. шоуто им в Антарктика е осъществено именно на слушалки заради взети специални мерки против увреждане на специфичната околна среда на ледения континент.  

Проектът „Заслушай се“ е реализиран с финансовата подкрепа на Национален Фонд “Култура” по Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации ’22.

Концертът на слушалки е поредното концептуално събитие от календара на поредицата „Заслушай се”, чиято мисията е да разнообрази културната среда в столицата, като предложи нови форми на представяне на творческо съдържание. Проектът, зад който стои екипът на Lampa Collective, си е поставил амбициозната задача да потопи публика и изпълнители в необичайна среда, провокираща към нови възприятия на музиката и пространството. 

Всичко стартира с концерт на свещи с Jamie McDonald и неговата група The Number Nein на 14 февруари в КЕВА, през март станахме свидетели на музика от Средиземноморието в читалнята на Столичната библиотека със Sabor Africa, които събират музиканти от 5 държави и 3 континента. През месец април пък „Заслушай се” ни поднесе изпълнения от Йосиф Йосифов (цигулка) и Зорница Тонева (пиано) на незабравими музикални пиеси от филми в атмосферата на най-старият действаш киносалон в София – този на кино “Влайкова”. 

Всички концерти от поредицата до момента бяха напълно разпродадени, а видео записи от събитията могат да бъдат гледани в YouTube канал на Lampa Collective: https://www.youtube.com/@lampacollective/videos

През месец юни предстоят още концептуални събития, част от „Заслушай се” – reggae групата Roots Rocket ще се върне към корените си с концерт в Ботаническата градина в сърцето на столицата, а големият финал на поредицата ще даде младата брас формация Brass Squad, които ще се слеят с публиката в завладяващ 360-градусов аудиовизуален спектакъл в Национален студентски дом на пл. „Народно събрание“.

Заслушай се, събитие 3 – Концерт на слушалки

Артисти: Desperate Daughters

Място: Дом на киното, зала „Резонанс” (ул. „Екзарх Йосиф“ 37)

Дата: 27.05.2023 г.
Старт: 22:00 ч.

Билети: epaygo.bg и в касите на EasyPay

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж