Три години без Стоянка Мутафова

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Днес се навършват три години от смъртта на великата българска актриса Стоянка Мутафова. Госпожа Стихийно Бедствие, както мнозина я наричаха ни напусна на 6-и декември 2019-а година.

През тази година чествахме сто години от рождението на актрисата. През януари БНБ пусна специална монета “100 години от рождението на Стоянка Мутафова”, което предизвика струпването на огромни опашки пред националния трезор, а по-късно през годината в София бе кръстена улица на нейно име.

Стоянка Мутафова е една от най-известните български театрални и филмови актриси. Завършва класическа филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Държавна театрална школа към НТ „Иван Вазов“ и театралния отдел на Академията за изкуствата в Прага. 

През периода 1946-1949 година работи в театър в Прага, а след това – до 1956 година в Народния театър, припомня БТА.

Мутафова е сред основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 до 1991 г. Играе над 100 роли в театрални постановки. Измежду пиесите с нейно участие са „Три сестри“, „Дванайсета нощ“, „Големанов“, „Госпожа Министерша“, „И най-мъдрият си е малко прост“ и „Арсеник и стари дантели“. Популярна с над 30 роли във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Специалист по всичко“, „Кит“ , „Столичани в повече“ и много други.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж