Трима чужденци задържани за над 2 000 000 лв. недекларирана валута

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняеми по бързите производства С.Р., на 45 г., гражданин на Молдова, О.Р., на 55 г., гражданка на Украйна, и Н.И., на 42 г., гражданин на Турция, за това, че на ГКПП-Капитан Андреево не изпълнили задължението си да декларират писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата на страната, която е външна за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери – общо за тритe случая недекларираната валута е в размер на 2 204 065 лева.

Престъплението, извършено от Н.И., е квалифицирано по чл.251, ал.1 от НК, на О.Р по чл.251, ал.1 вр. чл.20, ал.4 от НК, а на О.Р – по чл.251, ал.1, вр.чл.20, ал.2 от НК.

На 2 февруари 2023 г. около 20,00 часа на ГКПП – Капитан Андреево за излизане от България в посока към Турция пристигнал автобус с турска регистрация, управляван от турския гражданин И.Ъ.,  на 39 г., и втори водач А.С., на 50 г., също от Турция. Автобусът пътувал от Украйна за Турция през България. При извършена проверка на превозното средство във фабрична кухина под една от стълбите митническите служители от Териториална дирекция “Митница Бургас” при Агенция „Митници“ открити недекларирани парични средства – 125 000 долара с българска равностойност около 230 531 лева.

На 3 февруари 2023 г. около 03,15 ч. на ГКПП-Капитан Андреево за влизане в България от Турция на път за Молдова пристигнал микробус с молдовска регистрация. Като пътници в микробуса пътували молдовският гражданин С.Р., на 45 г., и украинската гражданка О.Р., на 55 г. При извършена проверка на автомобила във фабрични кухини и в специално пригоден тайник в задната стена на микробуса митническите служители открили недекларирани парични средства – 32 461 000 украински гривни с българска равностойност около 1 623 050 лева. От действията по разследването до момента е установено, че при извършване на престъплението С.Р и О.Р. са действали в съучастие.  С.Р. е подпомогнал О.Р. като умишлено я улеснил къде и как да бъдат укрити паричните средства в микробуса.

На 5 февруари 2023 г. около 15 ч. на ГКПП-Капитан Андреево за излизане от България в посока към Турция пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, управляван от Н.И., на 42 г., турски гражданин. Той пътувал от Германия за Ирак през България. При извършена проверка на превозното средство във въздухопровода на товарния отсек на полуремаркето митническите служители открили недекларирани парични средства – 179 200 евро с българска равностойност около 350 484 лева.

Общата стойност на откритата валута по трите бързи производства е с левова равностойност 2 204 065 лева. Действията по разследването по трите бързи производства продължават под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград и ще приключат в законния срок.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж