Творческа работилница Co-creation Space в търсене на млади артисти

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

„Co-creation Space: Прекрасният нов свят“ е работилница за млади артисти от маргинализиран произход и има за цел да осигури възможност за професионално и творческо усъвършенстване чрез обучение от специалисти и развитие на устойчива работна практика. 

Дати: 5-9 юни 

Срок за кандидатстване: 26 май 2023 

Програмата активно търси своите участници, а кандидатурите ще се приемат до 26 май. Вълнуващата програма обещава мултидисциплинарен подход, като кани участници от всички артистични направления и сфери на изкуството – режисьори, сценографи, танцьори, актьори, музиканти, циркови артисти, писатели и др. 

Страстта на режисьора, драматург и продуцент Антония Георгиева към формирането на подкрепяща среда за млади таланти, които да изследват и надграждат творческия си потенциал, я вдъхновяват да създаде този проект. Чрез опита си в работата по различни театрални и кино проекти във Великобритания и Ню Йорк, Антония придобива ценни познания за индустрията и разбира предизвикателствата, пред които са изправени младите артисти.

Co-creation Space си партнира със Studio Karakashyan и неговия основател – режисьорът, продуцент и хореограф Коста Каракашян, който ще бъде част от основните лектори заедно с Аида Рочи – режисьор и драматург от Лондон, част от El Encuentro Collective. 

Работилницата ще включва редица мастър класове и уъркшопи, а след преглеждане на всички заявления за участие, организаторите ще изберат до 15 участници, които ще имат възможността да работят отблизо с международни ментори. Чрез тази платформа артистите ще получат конкретни съвети свързани с тяхното професионално израстване, как да обогатят занаята си и да поемат смело по пътя към реализирането на творческите си мечти. 

Артисти, които проявяват желание да вземат участие, могат да направят своята заявка за участие чрез регистрационната форма на организаторите AG Art Hub. 

„Co-creation Space: Прекрасният нов свят“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Творческо развитие” и има за цел да вдъхнови следващото поколение творци и да допринесе за растежа и развитието на изкуствата в България. 

— 

За Антония Георгиева: Антония Георгиева е режисьор, драматург и продуцент с творчески опит във сферата на театъра и киното във Великобритания, САЩ и Европа. Завършва Колумбийския университет в Ню Йорк с двойна специалност по Театър и Творческо писане през 2018 г., след което специализира с магистратура по театрална режисура в лондонската консерватория Royal Central School of Speech and Drama. През последните няколко години създава редица театрални и филмови проекти, които поставят основата интердисциплинарния й подход, еклектичен стил и интерес към адаптации. Проектите й са подкрепяни от организации като Jerwood Arts, Европейската комисия Гьоте Институт и Национален фонд “Култура”. Като драматург работи с някои от най-популярните инициативи за изгряващи сценаристи с подкрепата на Netflix, Sky Studios и Papatango Playwriting Award.

Антония Георгиева

Антония Георгиева е режисьор, драматург и продуцент с творчески опит във сферата на театъра и киното във Великобритания, САЩ и Европа. Завършва Колумбийския университет в Ню Йорк с двойна специалност по Театър и Творческо писане през 2018 г., след което специализира с магистратура по театрална режисура в лондонската консерватория Royal Central School of Speech and Drama. През последните няколко години създава редица театрални и филмови проекти, които поставят основата интердисциплинарния й подход, еклектичен стил и интерес към адаптации. Проектите й са подкрепяни от организации като Jerwood Arts, Европейската комисияq Гьоте Институт и  Национален фонд “Култура”. Като драматург работи с някой от най-популярните инициативи за изгряващи сценаристи с подкрепата на Netflix, Sky Studios и Papatango Playwriting Award.

Коста Каракашян

Коста Каракашян е режисьор, продуцент, хореограф и писател, завършил “Танц” в Колумбийския университет в Ню Йорк и “Права на човека” в Глобалния кампус по права на човека във Венеция. Проектите му изследват развиването на емпатия в обществото ни чрез танц, кино и образование.

The Columbia Spectator определя работата му като “важен глас за борбата на ЛГБТИ+ хората в Чечения и другаде”. Коста е двукратен шампион на България по спортни танци и е представял работата си в Dancing With the Stars Vietnam, Bulgaria’s Got Talent, както и в Канада, Германия, Норвегия, Египет, Виетнам и Япония.

Работил е с артисти като Рита Ора, Years and Years, Sigala, MNEK и Sherihan, режисьорите Jonathan Alric, Alaska, Manu Cossu и Will Hopper и комерсиални клиенти като Calvin Klein, Old Spice, Škoda, Asda, H&M, Kohler, Method, EE, Bellissimo Clinic and iYura. Коста пренася хореографския си опит от сцената към екрана, където режисира, хореографира и продуцира редица късометражни филми и видеоклипове чрез продуцентската си компания Studio Karakashyan. Документалният му танцов филм WAITING FOR COLOR за насилието над ЛГБТИ+ хората в Чечения е отличен с наградата Prix Lumière на фестивала Cinédanse в Отава през 2019 г. WAITING FOR COLOR е в официалната селекция на над 20 фестивала по света и е отразяван от The Guardian, списание Elle, Bloomberg, them, GLAAD и Radio Free Europe.

На сцена Каракашян хореографира представления за танцови компании, сред които Columbia Ballet Collaborative (Ню Йорк) и Балет “Арабеск” (България) и работата му е представяна на Габровското биенале на хумора и сатирата. Участва и в спечелилия БАФТА и номиниран за “Еми” документален филм на Дейвид Франс “Добре дошли в Чечения” като актьор-двойник, който дава лицето си “назаем”, за да защити анонимността на истинските участници във филма. Коста също е основател и главен редактор на Out.bg, българска дигитална платформа за ЛГБТИ+ общността, отразявана от BBC World Service OS и The New East is Queer.

Аида Рочи

Аида Рочи е режисьор и драматург от Лондон, с артистични корени в Испания, САЩ, Великобритания и Русия. Работила е като драматург за театър и опера на различни континенти, за творци като Ив Енслър, Даниел Креймър и Даян Паулус. Като режисьор тя създава предимно мултимедийните проекти, звуков театър и оригиналти сценарии от съвременни автори. Опитът и също включва кабаретни представления, превод на пиеси и писане на рецензии за имерсивен театър, публикувани от The Theatre Times. Аида притежава магистърска степен по драматургия и театрознание от American Repertory Theatre/Moscow Art Theatre към Харвард и магистърска степен с отличие от Royal Central School of Speech and Drama.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж