Творческа работилница със Зиях Соколович през май

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Босненският актьор пристига у нас по покана на Spam Studios за уъркшоп в Народния театър

Между 21-23 май Зиях Соколович пристига в България, за да се включи в творческа работилница с родни таланти. По покана на Spam Studios като част от творческата им мисия за развитие на младите артисти, босненският актьор с международна кариера и признание, ще предаде своите знания и опит.

Първото събитие от едногодишната програма на сдружението ще се проведе в зала „Север“ на Народния театър „Иван Вазов“, които са и партньори на работилницата. 

КОЙ Е ЗИЯХ СОКОЛОВИЧ?

Зиях Соколович: личен архив

Зиях Соколович е босненски актьор, писател и режисьор, роден на 22 декември 1950 в Сараево. Дълги години е щатен режисьор в Националния театър в Залцбург. Бил е преподавател по актьорско майсторство в частния университет „Антон Брукнер“ в Линц, Австрия, в Академията по изкуства в Осиек, Хърватска и е бил гост преподавател в Академията по изкуства в Белград. Няколко години е артистичен директор в Словенския младежки театър, а за неговата монодрама „Мечка“ с джаз триото „Лолита“ получава 22 международни „ГРАН ПРИ“ награди. Получава пет награди „Житейско творчество“; четири награди „Златен лавров венец“, награда от Европейския съюз за „най-добър преподавател“ и още много други постижения в Русия, Украйна, Армения и др.

 „Тази работилница е обща структура, мироглед, изкуство що се отнася до актьорското майсторство като процес на търсене на изразяване на мисли и чувства. Участващите могат само да гледат, могат да задават въпроси, могат да коментират… могат да представят монолог или сцена сами или с друг актьор/актриса. Държа на абсолютна свобода в общуването.

Работилницата е отворена за всички, които живеят от театъра и за театъра. Но ако искат да се включат и тези, които просто обичат театъра, са добре дошли. Ако пък обичащите театъра дойдат преди тези, които живеят от театъра и за театъра, значи просто това е реалността…“  –  споделя Зиях Соколович.

Организаторите от Spam Studios допълват, че главната идея на срещата между българските артисти и босненския актьор е обмяната на опит, знания и заразяването с общата любов към театъра. Мисията на независимото сдружение е да дава път и сцена на млади таланти, да прави обучения и творчески срещи, които да оставят отпечатък в съзнанието им. 

Това е втората артистична работилница, която Spam Studios осъществява. През 2022 български артисти се срещнаха и работиха с македонския драматург Деян Дуковски, а в края на същата година се състоя и среща с актьорите Валентин Ганев и Руси Чанев. 

Следващите събития от едногодишния грант, които се очаква да зарадват публиката на независимото сдружение Spam Studios, са три спектакъла на младите режисьори Надя Панчева, Любомир Колаксъзов и Стефани Христова, които през м. юни ще проведат кастинг за главните роли в избраните представления. Премиерните дати са предвидени за новия сезон, през септември и октомври.

Работилницата се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма Едногодишен грант 22 и Народен театър „Иван Вазов“. 

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж