Убити и ранени при нападение с лък и стрели в Норвегия

Полицията задържа 37-годишен датчанин приел исляма, за когото е имало информация, че може да се радикализира

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Мъж уби 5 души и рани още двама след умишлена стрелба с лък в норвежкия град Конгсберг, на 68 километра югозападно от столицата Осло. Нападението е продължило около половин час в различни точки на града, включително супермаркет за хранителни стоки.


Стрелецът е задържан. В хода на разследването норвежките власти ще установяват дали нападателят симпатизира на терористична групировка. Служителят на норвежката полиция Оле Бредруп Саверуд обясни пред журналисти, че мъжът неотдавна е приел исляма и местните служби са влезли в контакт с него преди време, заради притеснения от радикализиране.


“Имало е опасения”, обясни Саверуд.


На този етап полицията не съобщава самоличността на нападателя и работи по версия, че е подготвил и осъществил нападението сам. Проверява се и дали 37-годишният датчанин е използвал друго оръжие. Предстои събирането на още информация за случилото се, която да определи дали атаката е била подтикната от терористични подбуди и какви са нейните мотиви. Адвокатът на задържания мъж от датски произход съобщи, че клиентът му съдейства на полицията.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж