Удължаване на срока за закриване на спецправосъдието

Подобни
Новини

Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.

Ръководителите на 7 прокуратури в София призоваха за удължаване на срока за закриването на специализираното правосъдие. По време на пленума на Висшия съдебен съвет те заявиха, че е необходим по-голям преходен период, за да бъдат предадени всички дела от специализираните прокуратури. Ръководителите на обвинителните органи бяха изслушани от пленума на Висшия съдебен съвет по искане на прокурорската колегия. 

Магистратите предлагат буферен срок от 6 месеца за предаване на делата, като през този период не се разпределят нови такива, а само се работи върху висящите. Изготвено е писмено становище за всички органи с право на законодателна инициатива. Магистратите призоваха депутатите да се вслушат в думите им. Причината е, че в противен случай ще бъдат законово задължени да спрат работата по разглежданите дела, считано от 28.07.2022 г.

Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова заяви, че магистратите са в обективна невъзможност да изпълнят закона, защото е налицепроблем в законодателната техника.

Според магистратите потърпевши ще бъдат всички, ощетени от дейността на организираната престъпност. Те определиха ситуацията като като тежък удар върху независимостта на съдебната система. Министърът на правосъдието пък отговори, че закриването на специализираните съд и прокуратура не е никак лесно, но трябва да бъде свършено. Тя заяви, че момента няма формулирано предложение за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието.

Има предложение за организиране на работна група между правосъдния министър и ръководителите на прокуратурите. Дали ще бъде създадена тепърва ще стане ясно. 

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж