Двойно повече места за македонски студенти в българските университети

Промяната в закона е по инициатива на служебния премиер Стефан Янев

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Служебният кабинет удвоява местата за прием на македонски граждани в българските държавни университети. Вместо 150, както е до момента, те ще достигнат 300 за учебната 2022-2023г.

Промените ще бъдат направени след изменения в две правителствени постановления, а проектите са внесени за обществено обсъждане от министъра на образованието на 16 ноември. След влизането им в сила, петима граждани на Република Северна Македония ще получат възможност да учат редовно в докторантски програми у нас.

Промените са инициирани от служебния премиер Стефан Янев

“С предлаганите промени се цели разширяване и укрепване на образованието като едно от най-приоритетните направления на българската политика по отношение на Република Северна Македония и на българите, живеещи там”, заяви Янев.

Допълнителният прием и издръжката на студентите ще струва на българския данъкоплатец още 530 хил. лева годишно, които ще бъдат преведени на висшите училища.

Пада ограничението по облекчения ред за прием да могат да кандидатстват само северномакедонци, които са в състояние да докажат българска народност.

Вече ще могат да го направят и тези, които “имат заслуги за укрепване на българската духовност, съхраняване на националното самосъзнание бит и култура” или ползват български език, самоопределят се с български произход, произхождат от населено място, което е било част от българската държава в миналото или Българската екзархия.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж