Уикенд разходка до язовир Въча и екопътека „Чилингира“

Родопски прелести само на 50 км от Пловдив

Подобни
Новини

Боряна Кръстева
Боряна Кръстеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Боряна Кръстева е журналист с богат опит в дигиталните медии. От 2014 г. поддържа „Пътеписаници“ – личен блог за пътешествия. Автор е на книгата „Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици“, в която вдъхновява да опознаем родината през местните легенди и фолклор. През 2018 г. е лектор на TEDxStaraZagora. Завършва „Журналистика“ и „Реклама и публична комуникация“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За себе си казва, че е пътешественик по душа и разказвач по призвание. Тя е човекът, който ще ви отведе до най-интересните кътчета на България!

Описван като един от най-красивите язовири в България, яз. Въча привлича пътешественици, фотографи и любопитни зяпачи, минаващи по пътя Кричим-Девин. Язовирът е и причина за създаването на панорамна екопътека „Чилингира“, която разкрива главозамайващи гледки към водите му и прелестите на Родопа планина.

Язовир – рекордьор

Язовир Въча се намира на 50 км югозападно от Пловдив. Той е част от каскадата „Доспат-Въча“. Дължината му от стената при почивна станция „Антонивановци“ до завиряването при село Михалково, е цели 18 км. Това е най-големият язовир на река Въча и един от първенците в България. Той държи рекорд за най-висока язовирна стена в страната – цели 144,5 метра!

Старото име на язовира е „Антон Иванов“, но местните го наричали „Антонивановци“, в памет на загиналите в района партизани от отряд „Антон Иванов“ през 1944 г.

Снимка: Боряна Кръстева

Днес мястото привлича рибари, които идват да ловят бял амур, платика, бяла риба, кефал, каракуда и други риби. Любими на туристите са къщичките във водата, до които се стига само с лодка. През лятото язовирът е пълен с водни колела, джетове и куп други атракции.

Снимка: Боряна Кръстева

Екопътека „Чилингира“

Истинската красота на язовира се разкрива от панорамната екопътека „Чилингира“. Тя започва от едноименния комплекс, на брега на яз. Въча. Точно срещу него има автобусна спирка, информационна карта за маршрута и стръмна стълба, от която започва изкачването по пътеката. Дължината ѝ е малко под 2 км, а най-голямото ѝ богатство са гледките към водите на язовира.

Пътеката е добре утъпкана. Следете за завой вдясно, защото той ще ви отведе до скалите с най-живописна и пленителна панорама. Не се учудвайте, ако там е пълно с хора и се налага да изчакате, докато дойде вашият ред да си направите заветната снимка с гледка към язовира.

Ако тълпите от туристи не са ви по вкуса, препоръчвам да не завивате вдясно, а да продължите нагоре по пътеката. Ако имате сили и мерак да вървите 5 км по нагорнище, ще стигнете до село Осиково, което сякаш се е скрило накрай света. И без този подвиг обаче, ще се насладите на красивата Родопа планина и сините води на Въча, които лъкатушат в подножието ѝ.

Този маршрут е красив през всеки сезон, а симбиозата между вода, планина и вечнозелени борове ще ви омае.

Снимка: Боряна Кръстева

Какво още да видите в района:

Предлагам ви още три забележителности, които да съчетаете с посещението на яз. Въча.

Минерален извор в село Михалково

Той е уникален с естествената си газирана вода, която извира от недрата на земята. Такова нещо може да видите само на още три места в Европа – Франция, Германия и Русия. Освен приятна на вкус, водата лекува заболявания на стомаха и червата, на ендокринната система, както и сърдечно-съдови заболявания.

Червената църква в Перущица

Тя е забележително постижение на раннохристиянската архитектура в Европа. Носи името „Света Богородица“, датирана е от IV век. Църквата е изградена от червени римски тухли, на които се дължи характерният ѝ цвят и популярно име.

Водопад Самодивско пръскало в Девин

За да стигнете до водопада, трябва да тръгнете по екопътека „Струилица-Калето-Лъката. Към него ще ви насочи табела и разклонение вдясно от основната пътека. Височината на водния му пад е около 50 метра. Водите му хипнотизиращо се плъзгат по ръбовете на скалния рид и приличат на самодивско привидение.

Приятни мигове в Родопа планина!

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж