Украйна: Основната цел в Мариупол е постигната, удържахме руските войници да завладеят страната ни

„Главната цел в Мариупол беше постигната. Тя се състоеше в това да бъдат удържани над 20 000 руски войници", каза съветник на украинският военен министър

Подобни
Новини

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.

Съветник на украинския министър на отбраната смята, че основната военна цел в Мариупол е постигната, въпреки че градът беше превзет от руските сили, предаде ДПА.

„Главната цел в Мариупол беше постигната. Тя се състоеше в това да бъдат удържани руските подразделения, над 20 000 руски войници. А това стана възможно благодарение на героичните дела на защитниците на Мариупол и защитниците, които по-късно бяха в „Азовстал“, каза днес Юрий Сак по германската телевизия А Ер Де.

По думите му това е попречило на руските войски да завладеят други райони в Източна Украйна.

„От тази гледна точка целта беше постигната“, заяви той.

Последните украински бойци в завода „Азовстал“ в Мариупол се предадоха миналата седмица.

Според съветника Украйна би смятала войната за спечелена, ако руските сили се изтеглят до границите отпреди 24 февруари.

„Тази агресивна война срещу Украйна, разбира се, започна през 2014 г., когато Русия анексира Кримския полуостров“, заяви Сак. По думите му въпросът за връщане на Крим също трябва да бъде част от преговорите.

Според британското разузнаване Русия е постигнала известен локален напредък в своята офанзива в Източна Украйна, допълва БТА.

„Русия е засилила интензивността на своите операции в Донбас, като се стреми да обкръжи Северодонецк, Лисичанск и Рубижне“, заяви днес британското министерство на отбраната в актуализирана информация за хода на войната, като същевременно отбеляза, че руското настъпление среща „силна украинска съпротива“.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж