Новите управляващи решават има ли нужда АПИ да се върне отново в транспортното министерство

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Дали Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) да остане в регионалното министерство или да се върне в транспортното, където беше преди преместването, ще бъде решено на политическо ниво. Темата беше повдигната по време на заседанието на работната група “Транспорт” между четирите политически партии – “Продължаваме промяната” (ПП), БСП, “Има такъв народ” (ИТН) и “Демократична България” (ДБ).

Съпредседателят на ПП Асен Василев каза, че идеята е АПИ, която в момента е под шапката на МРРБ, да мине на подчинение на транспортното министерство.

ДБ подкрепиха предложението, но от ИТН се обявиха против. От БСП изразиха колебание и предложиха решението да бъде взето на политическо ниво.

Аргументите на Асен Василев за местенето на АПИ е, че пътната агенция не е строител и проектант на пътища.

“Нейната основна задача е да ги поддържа, което тя не го прави”, каза той.

От ИТН предупредиха, че едно такова местене ще доведе до разходи на публични средства, демотивиране на администрацията, както и блокиране на европрограмите и съответно големи инфраструктурни проекти, които са в процес на изпълнение.

“Такива мащабни реорганизации водят до загуба на хора, ресурси и време и рисковете са повече от плюсовете”, коментира Гроздан Караджов. Асен Василев обаче не смята така и си представя, че просто се сменя единствено шапката, без да отчита нужните промени в съответните законови и нормативни актове.

Всички политически сили се обединиха и около това, че трябва да се увеличи обхватът на тол системата и да се вдигнат таксите.

Партиите са единодушни и по отношение на това, че трябва да се продължи с ускорени темпове изграждането на магистралите “Хемус” и “Струма”, скоростния път Видин – София, както и магистралата Русе – Велико Търново и тунела под Шипка и Петрохан.

“Демократична България” иска магистралата през Кресненското дефиле да бъде изнесена и да не се минава през Кресна.

“Продължаваме промяната” настоява за строителство на трети тунел в източната част на страната, като мястото предстои да бъде уточнено. Освен това са заложили изграждането на шосейни мостове над Дунав при всеки град, където има в момента фериботна връзка с Румъния, включително и втори мост над Русе.

Проверка на концесионния договор на летище “София” е друга темата, по която има единодушие между политически сили.

Разминаване има обаче за мястото на “Информационно обслужване”, което в момента е под шапката на транспортното министерство. Според Асен Василев държавната фирма трябва да мине към бъдещето министерство на електронното управление.

Политиците обсъдиха и бъдещето на БДЖ. Георги Свиленски от БСП настоя да се закупят нови локомотиви и подвижен състав, а не да се чака да дойдат пари от Плана за възстановяване и устойчивост. Според него само така може да се случи реално оздравяване на това дружество. Василев добави, че иска да разбере до къде вози оператора и да представи актуална карта на маршрутите.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж