В Бургас представят 100 български басни от пожълтелите страници с илюстрации на Кеца

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

В Бургас представят 100 български басни от пожълтелите страници с илюстрации на Кеца. Идеята е разработена от Кирил Тодоров – кинорежисьор, филолог и син на големия бургаски художник Кръстьо Тодоров – Кеца. Той цели да извади от забвение български баснописци от ХХ в.


Баснята, със своята тънка ирония, разкрива особеностите на българското общество, а характерен със своята гротеска, Кеца подсилва тяхното въздействие с няколко илюстрации. Наред с популярните имена на Стоян Михайловски, Петко Славейков, Радой Ралин, от страниците на периодиката са извадени познати на по-скромна литературна аудитория баснописци, като Банчо Банов, Мони Леви, Албер Декало и др.


Днес, 3 януари, от 14.00 ч. в галерия „Неси“ – Бургас ще бъде  представен първият етап от тази инициатива – включените автори и илюстрациите по част от басните. Книгата има за задача да представи 10 български автора с по 10 басни. Някой от тях са познати само от периодични издания и за първи път ще бъдат включени в сборник.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж