В галерия “Средец” ще бъдат обявени акценти за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

На 13 февруари (понеделник) от 11 часа в галерия „Средец” на Министерството на културата ще бъдат обявени предстоящите акценти в Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, приета с решение на Министерския съвет. Припомняме, че в края на 2022 г. бе създаден Национален инициативен комитет за отбелязване на значимата годишнина. Негов председател е министърът на културата. В събитието ще се включат представители на Българската православна църква, Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим и Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, както и зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов. 

Подробности за Програмата, която е под патронажа на Президента на Република България, ще предоставят Васил Василев – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“, проф. Пламен Павлов – председател на фондация „Васил Левски“, проф. Пламен Митев – преподавател в СУ „Климент Охридски“ и член на УС на фондация „Васил Левски“, Дора Чаушева – директор на Национален музей „Васил Левски – Карлово“, доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека «Св. св. Кирил и Методий», Ярослава Бубнова – директор на Националната галерия и Ивайло Милев от Националната галерия. 

Голямата цел на богатата със събития програма е да бъде достойно отбелязана 150-годишнината от гибелта на Васил Левски; да отдадем заслужена почит към паметта и саможертвата  на идеолога, организатора и ръководителя на българската национална революция; да получи широка гласност необходимостта от съхраняване на българската идентичност и историческата памет за героите на националното ни Възраждане; да бъдат популяризирани общочовешките ценности и европейските измерения в идеите на Апостола, особено сред младите хора – ученици и студенти. Събитията и инициативите в програмата имат за цел да бъде приобщен големият брой българи, живеещи в чужбина, към съхраняването на историческата ни памет. 

Осъществяването на Националната програма започна с организиране на събития, финансирани от Министерството на културата. Първите са с участието на институции и организации и се реализират в периода 2-19.02.2023 г. Това са проекти на НМ „Васил Левски“ –  Карлово, на Националната галерия, на НБ „Св. св. Кирил и Методий“, на Общобългарския комитет „В. Левски“, на фондация „В. Левски“ и на Българското национално радио.

Първата проява от Националния календар на отбелязването на 150 години от гибелта на Апостола на българската свобода Васил Левски бе изложбата в галерия „Средец” на Министерството на културата – „Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата”. Тя продължава до 20 февруари и в галерията вече са се записали първите училища и класове, ученици от които ще я посетят в седмицата до 17 февруари.  

Националната програма за отбелязване на годишнината ще продължи до края на годината със събития в цялата страна.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж