В град Дунавци отпразнуваха Трифон Зарезан

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Събитието се организира от местното читалище „Феникс – 2020“, с председател Димчо Скорчев – кмет на населеното място. По традиция от площада потегли шествие под звуците на духова музика и се отправи към дома на Милчо Димитров, където бе пресъздаден обичаят „зарязване“. 

Гости на празника бяха председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков, заместник-кметът на Община Видин Светослав Скорчев и секретарят на Общината Емилиян Енчев.

Редом със стопанина на къщата бе и Царят на лозето – Петьо Диков, който пръв отряза лозовите пръчки. Гостите също се включиха в ритуала, с пожелания за здрава и плодородна година.

По-късно жителите на Дунавци се събраха на общоградско тържество в салона на кметството. Димчо Скорчев поздрави присъстващите, като изрази надежда, че лозарите ще произведат още по-добра реколта и призова всички да почитат празници като днешния и да бъдат единни.

Емилиян Енчев връчи от името на кмета на Видин д-р Цветан Ценков поздравителен адрес. В него се отбелязва, че  Трифон Зарезан е свързан с една от най-хубавите български традиции, носещи надежда за плодородие и благоденствие. „Пожелавам Ви в Деня на лозаря да имате приятни поводи за наздравици и св. Трифон да донесе здраве, благополучие и късмет на всички Вас! Нека празникът бъде изпълнен с оптимизъм, удовлетворение и очакване за спорна и богата на дарове година! Да са благословени виното и хората, които го произвеждат!“ – пише в адреса от д-р Ценков.

С приветствие към хората от Дунавци се обърна и председателят на Общинския съвет Генади Велков. Той ги поздрави за добрата организация, за усилията и желанието им да спазват народните традиции. „Искам да пожелая на лозарите много и хубаво грозде, на всички Вас – да сте здрави и винаги да търсите това, което Ви обединява“ – каза Велков.

Самодейците от НЧ „Феникс – 2020“ бяха подготвили хубава празнична програма. В нея взеха участие танцовият състав „Дунавска шевица“ и певческата група „Росен здравец“.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж