В кв.Столипиново създават център за интегрирани социални и здравни услуги

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

На 19.01.2023 г. се състоя „Първа копка“ по проект № BGLD-3.002-0006-C01 „Създаване на център за интегрирани социални и здравни услуги на едно гише в кв. Столипиново“ с бенeфициент Община Пловдив, който се финансира по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“  чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство  2014-2021г. Общата стойност на проекта е 2 310 451.09 лв. – БФП. Програмен оператор е Министерство на образованието и науката.

На събитието присъстваха зам.-кметът по спорт, младежки дейности и социална полита Георги Титюков, зам.-кметът на район „Източен“ Ерол Садъков, директорът  на Дирекция „Социална политика” Веселина Ботева, д-р Надя Танева – директор Дирекция „Социално подпомагане” – Пловдив, Асен Карагьозов – председател фондация „Рома“, Недка Василева – Петрова – ръководител на проекта,  представители на проектантите на сградата, строителния надзор и Община Пловдив, учасвали в различни етапи от подготовката на инвестиционния проект, др.

Сградата се изгражда в кв. „Столипиново“ на ул. „Калина“  61 и е с разгърната и застроена площ от 474 кв. м. Съгласно подписания договор със строителната фирма ЕМТ СТРОЙ, дейностите ще се извършат за 180 календарни дни.

„Това е поредният проект в социалната сфера, който Община Пловдив спечели. Благодаря на управляващия орган – в случая МОН, които оцениха по достойнство нашия проект. От 23 предложения, 8 бяха одобрени, като нашият беше класиран на второ място. Благодаря на партньорите по проекта – фондация Рома и фондация Норсенсус медиафорум – Норвегия, както и на ръководителя на проекта Недка Петрова за нейните усилия, за да се случи този проект. На строителната фирма пожелавам слънчеви дни и да няма изненади, които не са нанесени в подземния кадастър, за да предадат сградата в срок и тя да може да се ползва от хората, за които е предназначена“. С тези думи Георги Титюков откри събитието.

Председателят на фондация „Рома“ Асен Карагьозов сподели, че проектът е иновативен за България. Той похвали Община Пловдив за добрите практики в социалната сфера и заяви увереност, че проектът ще бъде мултиплициран и в други градове в страната.

Ръководителят на проекта Недка Петрова заяви, че целта е да се създадат условия за превенция и подобряване на нагласата на населението към образованието и здравните нужди. „В центъра ще извършват и съпътстващи услуги, като например предоставяне на храна за най-уязвимите групи, ще има занимания по музика и изкуства, занимания по български език. Тук ще работят 13 човека – здравни и образователни медиатори, социални работници, музикален педагог, специалист по изкуства“,  сподели Недка Петрова.

„В квартала има филиали на доста институции. Идеята е не е само да ги подкрепяме, когато дойдат с конкретен проблем, а специалистите да ги консултират и насочват, за да не се разхождат по институциите. Идеята е да приобщим населението да разпознава институциите като доброжелателно място“,  допълни д-р Надя Танева.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж