В Ловеч приеха площад да носи името на Свещеноиконом Кръстю Никифоров

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Общинските съветници на заседание на 26 януари 2023 г. приеха да се именува площада пред Художествената галерия “Проф. Теофан Сокеров” в кв. “Вароша” на името на Свещеноиконом Кръстю Никифоров. Това стана са 14 гласа „За“, без гласове „Против“ и десет гласа „Въздържал се“. Така бе прието предложението на Фондация „Граждани срещу насилието“, което бе представено в залата от Васил Колев.

При това положение алтернативното предложение отпадна, а то бе на Инициативен комитет с искане за именуване на площада пред Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ с името на „Привременното правителство в България – I-во отд. от Б.Р.Ц.К.“

На настоящата сесия двете становище бяха защитени от свещеник Любомир Казашки и Пенка Чернева, и от Юлияна Цанева, директор на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”.

През последните години общинските съветници за пети път обсъждат това именуване, но поради процесуални пропуски то не се осъществи.

Припомняме, че преди една година Административният съд в Ловеч отмени като незаконосъобразно Решение № 480/30.09.2021 г. на Общинския съвет в Ловеч, с което се именуваше площада пред Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“ с името „Свещеноиконом Кръстю Никифоров“.  Това става ясно от решение № 3 от 11.01.2022 година, което не бе обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок, който изтече 26 януари м.г.

В началото на заседанието по предложение на общински съветник отпадна от дневния ред точката за осигуряване на допълнителен собствен принос в размер до 313 907,85 лв. с ДДС извън общо допустимите разходи за изграждането на спортна зала и рехабилитация на дворното пространство на ОУ „Проф. Димитър Димов“, гр. Ловеч.

Същевременно старейшините приеха писмените отчети на кмета на Община Ловеч по чл. 8, ал. 4 от Наредбата за командировките в страната за 2022 година.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж