Валентин Ревански поздрави ямболии

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Нека помним онзи 3 март, когато преди 145 години Руско-турската освободителна война сложи край на петвековните мъки на българския народ!

Трети март е датата, която ни даде ново начало, когато една империя призна свободата на един малък, но силен народ!

Това е денят, в който ние отдаваме почит към всички български опълченци, руски, румънски и сръбски войници, дали живота си за нашата свобода. 

Днес прекланяме глава и пред всички смели българи – хайдути, революционери, духовници, културни дейци.

Каквото и да се каже за тези знайни и незнайни герои, ще бъде малко. 

Но едно можем да кажем със сигурност – те никога няма да бъдат забравени.

Защото историята трябва да се помни, да не се подменя и да се предава на идните поколения.

Историята ни показва, че когато сме заедно и имаме подкрепата на братски народи, имаме силата да постигнем много. Затова трябва да имаме познания, да полагаме труд и заедно да заставаме зад благородни каузи, които ни обединяват.

Скъпи съграждани, 

Нека на днешния празничен ден всеки от нас да си отговори на няколко въпроса: кой ни е помогнал и кой не е, и колко трябва да обичаш един народ, за да дадеш живота си за него?

Не бива да позволяваме да живеем във време разделно, не трябва да оставяме някой друг да решава съдбата на нашата страна! 

Затова този празник е и ден за размисъл.

Пожелавам Ви здраве и сили и нека заедно да вървим по пътя на българската свобода, със сърце за България! 

И помнете, че дори и в най-трудните времена българският народ и църквата Заедно са успели да опазят нашата вяра, ценности и национално самосъзнание!

Честит национален празник на България, честита 145-та годишнина от Освобождението ни от турско робство!

Ямбол чества 145 години от Освобождението на България 

Празничният Трети март беше почетен с поредица от събития в Ямбол. 

В 10:00 часа пред сградата на Община Ямбол започна церемонията по издигане на националния трибагреник с участието на кмета на община Ямбол Валентин Ревански, почетен караул от гарнизон Ямбол, Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий и Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ с ръководител маестро Васил Шейтанов. 

Кметът на община Ямбол поздрави ямболци и гостите на града с празника. „Историята ни показва, че когато сме заедно и имаме подкрепата на братски народи, имаме силата да постигнем много. Затова трябва да имаме познания, да полагаме труд и заедно да заставаме зад благородни каузи, които ни обединяват. Уважаеми съграждани, нека на днешния празничен ден всеки от нас да си отговори на няколко въпроса: кой ни е помогнал и кой не е и колко трябва да обичаш един народ, за да дадеш живота си за него? Не бива да позволяваме да живеем във време разделно, не трябва да оставяме някой друг да решава съдбата на нашата страна,“ каза Валентин Ревански.

Архимандрит Димитрий отслужи благодарствен молебен за спасението на България от османско робство.

 След това празнично шествие, предвождано от знаменна група на гарнизон Ямбол и Духовият оркестър,  се отправи към Паметника на героите, дали живота си за националното ни Освобождение, където архимандрит Димитрий отслужи заупокойна молитва за падналите за свободата на Отечеството.

Присъстващите поднесоха венци и цветя в знак на признателност към подвига на героите, жертвали живота си за свободата на България.

Знаменца с националния трибагреник, специален подарък от Община Ямбол, получиха жители и гости на града, които почетоха церемонията.

Кметът на община Ямбол и председателят на Общински съвет Ямбол Антон Шиков поднесоха и венец на паметната плоча на Стилияна Параскевова, ушила Браилското знаме, чиято рождена дата е на 6 март.

В 11:45 часа от паметника на председателя на Ямболския революционен комитет Георги Дражев, намиращ се до алея „Руси Хайдутов“ в Градския парк, стартира туристическият поход „По стъпките на четата на Георги Дражев“, организиран по повод 145 години от Освобождението на България, който се придвижи по маршрута на въстаниците от Априлското въстание. В похода се включиха заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов, Диана Димитрова, директор на дирекция „Култура, спорт, младежки дейности, туризъм и връзки с обществеността“, представители на Младежкия парламент в Ямбол и много граждани, които извървяха седем километра.

Националният празник беше Ден на отворени врати в Културно-информационен център „Безистен“ и в Музей на бойната слава.

За трета поредна година фасадата на Културно-информационен център „Безистен“ грее в цветовете на българския национален трибагреник – бяло, зелено и червено, подредени от ямболеца Иван Параскевов и претворени в известното Браилско знаме от дъщеря му Стилияна Параскевова. 

В цветовете на националния трибагреник е осветена Минералната баня, както и мостът към Градския парк.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж