Външно министерство: МВнР поддържа постоянен контакт с българските моряци в Мариупол и те се чувстват добре, “Царевна” не е превзет

По-рано днес ТАСС съобщи, позовавайки се на един от ръководителите на сепаратистките милиции на Донецка народна република, че “отстъпващи от Мариупол украински националисти са завзели два чужди кораба” - “Царевна” и “Лейди Аугуста”

Подобни
Новини

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.

„Българските моряци се чувстват добре и Ситуационният център на МВнР поддържа постоянен контакт с тях“. Това заявиха от Министерство на външните работи (МВнР) в отговор на писмен въпрос на БТА до пресцентъра каква е актуалната информация за кораба в Мариупол, на който са нашите моряци.

Снимка: Стопкадър БНТ

На запитване относно публикации за превземането на плавателния съд, от ведомството отговориха, че е разговаряно с нашите моряци, „които отричат горната информация“.

Новината, че корабът „Царевна“, който се намира в украинското пристанище Мариупол, е превзет, е неистинска. Това каза за БТА собственикът на кораба Даниел Стефанов. По думите му момчетата са живи и здрави, а на борда няма външни лица.

По-рано днес ТАСС съобщи, позовавайки се на Едуард Басурин, един от ръководителите на сепаратистките милиции на самопровъзгласилата се Донецка народна република, че “отстъпващи от Мариупол украински националисти са завзели два чужди кораба” – “Царевна” и “Лейди Аугуста”.

Басурин твърди, че екипажите на корабите били взети за заложници, а “националистите от Азов” стреляли от палубата с 120-милиметрови миномети, различни видове гранатомети и стрелково оръжие.

Басурин заяви също, че “народните милиции на ДНР заедно с Въоръжените сили на Рися правят всичко възможно за спасяване на живота на насилствено държаните от украинските националисти моряци”.

През седмицата премиерът Кирил Петков определи като “алея на смъртта” разстоянието от 260 м до кораба с българските моряци заради неспиращия обстрел от руски танкове срещу украинските войски. Той обяви готовност, когато ситуацията е безопасна, екипажът да бъде изведен. “В първата минута в която няма бойни действия, имаме готовност да ги спасим, но трябва да се уверим, че тези 260 метра са безопасни”, увери той.

Премиерът каза пред депутатите в петък (8 април), че в сряда е имало данни, че е безопасно екипажът да бъде изведен. Капитанът на кораба обаче изразил съмнение и затова спасителната операция била отказана, допълва “Дневник”.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС поиска спешно свикване на Консултативния съвет по национална сигурност заради обявената от Петков информация за провежданата спецоперация. Петков назова и поименно генерала, който ръководи операцията. Според ГЕРБ това е грубо посегателство върху сигурността на хората, които са изпратени там, и срещу националната сигурност на България.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж