Възстановиха единственото щъркелово гнездо в Благоево

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Единствено щъркелово гнездо в село Благоево бе възстановено днес. Дейностите по изработване на конструкцията и инсталирането й са възложени от Община Разград на фирма „САВ“.

Инициативата стартира сред сигнал от кмета на селото Белчо Белчев, че от силен вятър през декември 2022 г. щъркеловото гнездо на ул. „Филип Тотю“ е паднало. В селото няма друго щъркелово гнездо, това се намира на стълба в края на улицата от повече от 30 години, местните хора са свикнали с него и се радват, когато пролетта дойде с пристигането на щъркелите, които обитават гнездото.

По стълба, върху който е било старото гнездо, не преминава електричество от години, но с оглед безопасността токът в района бе спрян, докато се поставяше новата конструкция, а акцията са наблюдаваше от служител в електроснабдителното дружество. 

Приготвен бе и материал за самото гнездо – работниците застлаха чувал и сложиха върху него клечки, за да се чувстват щъркелите, които ще пристигнат напролет там, като в старото си гнездо.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж