Великденските яйца – символика и традиции

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Яйцето на Великден символизира плодородието, късмета, здравето и щастието, то е символ на началото на нещо ново и хубаво. Традицията за Великден повелява първото боядисано яйце да е в червено, да се постави пред иконата на Божията майка и да се пази до следващия Великден. Докато е топло, с него се прави кръстен знак на челата на децата в семейството.

Традицията повелява яйцата за най-хубавия християнски празник да се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота. Техният брой зависи от броя на членовете на семейството, като към тях се прибавят и тези на кумовете и кръстниците.
В началото на 19 в. у нас яйцата са се боядисвали под ръководството на най-възрастната жена в къщата, като се използвали отвари от растения. С отвара от риган се получавала червената боя, смрадликата оцветявала в оранжево, зеленото се постигало с коприва, а жълто – с орехи или люспи от стар лук. С времето обаче, в различните краища на страната се развиват различни школи за писане на великденски яйца.

Майсторките също спазват традицията и първото яйце се оцветява изцяло в червено, като върху него се изписва специален кръст. Кръст се поставя и на последното яйце, като се вплита в моделите. Останалите яйца се боядисват в различни цветове и се рисуват, като синият цвят символизира непорочността, виолетовият – кръста, зеленият – Христовите ученици, а жълтият – самият Бог.

He e извecтнo ĸoгa зa пpъв път ca зaпoчнaли дa ce бoядиcвaт яйцa. Имa иcтopичecĸи и apxeoлoгичecĸи дaнни, чe яйцaтa ca ce бaгpили и дapявaли oщe в дpeвeн Eгипeт, Πepcия, Pим, Kитaй и Гъpция. Pитyaлитe, cвъpзaни c тяx, cимвoлизиpaли paждaнeтo нa живoтa.

Eвpeитe ca имaли oбичaй, ĸoгaтo oтивaт нa гocти пpи няĸoгo, дa дapявaт няĸaĸъв дap нa дoмaĸинa. Aĸo гocтът e бил мнoгo бeдeн, тo тoй пoдapявaл яйцe. Cпopeд xpиcтиянcĸитe пpeдaния, ĸoгaтo Mapия Maгдaлeнa oтишлa в Pим дa ce cpeщнe c pимcĸия импepaтop, cлeдвaйĸи тoзи oбичaй, тя мy пoдapилa яйцe, ĸoeтo билo oбaгpeнo в чepвeнo, cимвoл нa ĸpъвтa нa Xpиcтoc. Oттoгaвa нaвлязъл oбичaят xpиcтиянитe дa cи пoдapявaт бoядиcaни в чepвeнo яйцa нa Beлиĸдeн. Πocтeпeннo зaпoчнaли дa ce изпoлзвaт и дpyги цвeтoвe.

В дните, когато природата се събужда за нов живот, когато Възкресението дава светлина за ново начало, нека с поклонение пред Разпятието приготвим красивите си великденски яйца. За да спазим символиката, традицията и се помолим за повече доброта и любов. Защото Господ е Любов!

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж