Велико Търново отбелязва 150 години безсмъртие на Васил Левски с поредица от събития

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Поредица от събития, насочени към широката общественост, организира Община Велико Търново по случай 150 години от безсмъртието на Васил Левски. Стартът на проявите е Общински конкурс за деца и ученици „Моят Левски“ – до 31 януари ще се приемат творби в областта на изобразителното изкуство и литературата. Община Велико Търново апелира към всички училища и детски градини да се включат активно в конкурса. Творбите следва да бъдат изпратени до Общински детски комплекс, където професионално жури ще ги оценява.

Победителите в конкурса ще бъдат обявени и наградени на церемония в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ от 15,00 ч. на 17 февруари. Отличените произведения ще бъдат подредени в изложба, която ще бъде представена на таблата в центъра на Велико Търново – пред Факултета по изобразителни изкуства. Експозицията ще е на разположение на жителите и гостите на града от 17 февруари до 5 март.

Част от събитията е традиционната инициатива „Музей в куфар“, която се реализира близо 10 години от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Музейни специалисти ще представят в детски градини и училища лични вещи, документи и други артефакти свързани с Апостола. Сред тях са  орарът (дълга платнена лента, с която дяконът подканя вярващите за молитва) и пищовът „Гасер“ на  Апостола, снимка с автограф, чергата, с която се е завивал в къщата на баба Мота и снимка на сина й Христо Караминков (Бунито) – съратник на Левски. С уредниците и музейните специалисти често са и представители на Национално дружество „Традиция“ – клон В. Търново, които представят копие на униформа и оръжие от периода на Първата българска легия, в която е участвал Левски.

В навечерието на 150-а годишнина от безсмъртието на Васил Левски ще се състои и среща-разговор с ученици за живота, делото и заветите на Дякона. По няколко кръга въпроси с младите хора ще разговарят историците проф. д-р Пламен Павлов, проф. д-р Петко Петков и доц. д-р Светла Атанасова. Събитието е н 16 февруари от 15,00 ч. в Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“.

На 18 февруари паметта на Апостола ще бъде почетена с общоградско поклонение пред паметника на бележития българин в центъра на старопрестолния град. Началото е в 18,00 ч., а програмата включва военен ритуал за поднасяне на венци и цветя, литературна композиция, представена от ученици, официални слова, откриване на възпоменателен знак и проверка от почетни роти. 

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж