Великобритания остава без пуйки за Коледа

Причината е липсата на работници, породена от Brexit

Подобни
Новини

Георги Донков
Георги Донковhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.

Много е вероятно част от жителите на Обединеното кралство да останат без традиционната пуйка на коледната си трапеза. Проблемът отново се крие в липсата на работници, ангажирани в отглеждането на птиците, породен най-вече от Brexit.

Британските фермери, които отглеждат пуйки, обещаха че ще направят всичко възможно да гарантират нормална Коледа на трапезата, но е много вероятно да има недостиг.

Правителството вече даде гаранции, че ще има пуйки за празничния период. Министрите се надяват, че работниците от чужбина, пристигнали с временни визи, ще спасят Коледа, информира БНР.

Греъм Диър от Британския съвет на птицегледачите обаче, информира депутатите, че мярката е дошла твърде късно. Диър посочи, че визите на допълнителните 5500 работници за птицефермите по програмата за сезонните работници ще изтекат на 31 декември и е било много по-добре решението да е било взето през лятото, за да се гарантира необходимото количество пуйки за празника.

Така че недостиг от пуйки се очаква, каза Диър и допълни, че в неговия сектор има 16-процентно намаление на работната сила. Представители на хранително-вкусовата промишленост заявиха по-рано, че острият недостиг на работници се дължи на Brexit и пандемията от Ковид-19 и призоваха правителството да облекчи ограниченията за имиграцията.

Великобритания страда сериозно от липсата на работна ръка след напускането на ЕС. И до днес не е решен проблемът с недостига на шофьори на камиони и касапи в месокомбинатите. А тези дни стана ясно, че не е имало кой да прибере реколтата от тиквички, ябълки, есенни малини и нарциси.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж