Весела Лечева: Енергийната криза извежда на преден план устойчивите решения за спорта

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева участва във втория ден на Съвета на министрите от държавите членки на ЕС, отговарящи за образованието, младежта, културата и спорта. Във фокуса на дискусията в Брюксел беше темата за кризите като възможност за бъдещото развитие на спора.  

Снимка: ММС

Министър Лечева представи българската позиция. Тя напомни, че в годините, в които в Европа имаше епидемия от Ковид-19, в страната бяха въведени ограничителни мерки, които доведоха до сериозни затруднения, а в някои случаи и до напълно прекратяване на провеждането на тренировъчна и състезателна дейност. Необходимо беше бързо адаптиране към новите реалности и предприемане на гъвкав подход за разрешаване на възникналите проблеми в спортния сектор. 

Снимка: ММС

Бежанската вълна, породена от руската агресия в Украйна, постави пред изпитание способността на държавите членки на ЕС да се справят с безпрецедентния миграционен натиск, осигурявайки навременна подкрепа за настаняване и социално приобщаване на украинските бежанци. В съответствие с Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България, страната дава подслон и храна на украински бежанци, сред които спортисти. Освен това, се полагат необходимите усилия за гарантиране на безпрепятствен тренировъчен процес на украинските спортисти-бежанци за продължаване на тяхната подготовка за участие в състезания.   

Снимка: ММС

Енергийната криза, задълбочена вследствие на войната в Украйна, изведе на преден план необходимостта от прилагане на устойчиви и енергоефективни решения, включително в сферата на спорта. Увеличаването на потреблението на зелена енергия и внедряването на независими енергоизточници в спортните обекти са мерки, чрез които могат да бъдат намалени експлоатационните разходи и да бъде ограничен рискът от затваряне на спортните сгради.  

„На фона на войната в Украйна, на повишаващите се цени на енергоизточниците и инфлацията, които са проблем за целия ни Съюз, България ще инвестира средства от вече одобрения План за възстановяване и устойчивост за енергийна ефективност на спортните  съоръжения. Успоредно с това се стремим  да запазим работните места в спорта като индустрия със силно икономическо въздействие. След епидемията от Ковид-19, която повлия на целия ни континент, се видя ясно, че няма нищо по ценно от здравето на една нация. А то може да бъде постигнато не само чрез превенция и качествено здравеопазване, а най-вече чрез спорт и здравословен начин на живот, което се превръща в наша основна мисия“, каза в изказването си пред Съвета министър Весела Лечева.  

Преди заседанието министрите имаха работен обяд. Не него бяха обсъдени успешни практики. Весела Лечева се запозна с програмата на германското правителство, което прави мащабни инвестиции и план за енергийна ефективност, свързани със Зелена сделка. Литва пък сподели своя опит за програми, насърчаващи масовия спорт, като тази „Научи се да плуваш“, която стана факт в България още през 2006 г.

Снимка: ММС
- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж