Веска Ненчева: БСП няма да позволи ЕК да класифицира розовото масло като химическо вещество

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Левицата ще се бори за защита на българското течно злато, ако твърденията се окажат истина 

 „Съхраняването и развитието на розопроизводството и розопреработването е изключително важен въпрос в Розовата долина и част от политиките на БСП за запазване на родното производство. Вече имаме Закон за маслодайната роза. Да, той трябва да бъде прецизиран, но пък дава възможност държавата да защитава сектора.“ Това написа в профила си във Фейсбук Веска Ненчева – член на НС на БСП и народен представител от “БСП за България“ в 48-ия парламент.

„Този път ще защитим българското течно злато на ниво Европейска комисия, ако има основание за това“, категоричен е социалистът обясни какъв е казусът: „От две седмици в карловския край ескалира напрежение около писмо, с което се сезира за предложение в Европейската комисия за класифициране на розово масло и други етерични масла като химически вещества, а не като натурални продукти. Това е изключително тревожно, ако е така, защото би ограничило приложението на розовото масло в хранителната, козметичната и фармацевтичната индустрия и би рефлектирало върху розопоризводтвото в България“, сигнализира Веска Ненчева.

По думите ѝ народните представители от левицата веднага са потърсили информация от своите евродепутати. „Те проследиха много внимателно законодателния процес. Информирали са за казуса своите колеги от други държави членки. Представителите на БСП в Европейския парламент са в контакт с Европейската комисия, от където към момента няма предложено такова законодателство или инициатива за подобно“, заяви тя и допълни, че ако се наложи, левицата ще предприеме всички необходими стъпки на европейско ниво, за да се защити българският интерес. 

„За кратко време проведох интензивни разговори и срещи с розопроизводители и розопреработватели. Една част от тях са обезпокоени, ако това се окаже истина и заедно ще се борим за защита на българското розово масло и другите етерични масла, както сме го правили досега“, пише още Ненчева, за която българската маслодайна роза е кауза.

Социалистът призова, ако има такъв официален и конкретен документ, той да бъде показан, за да бъдат предприети конкретни действия към Европейската комисия. „Всичко друго го приемам като спекулиране с поминъка, труда и безпокойството на хората във време на икономическа криза и природни бедствия“, смята Ненчева.

„Вярвам, че всяка политическа партия в България, която има избрани евродепутати, ще прояви разум, и ако милее искрено за защити емблемата на България –  „маслодайната роза“, ще бъде загрижена постоянно, а не само в предизборни кампании“, заключи тя.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж