Вицепрезидентът Йотова се срещна с хърватския президент Миланович

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Двустранните отношения и присъединяването към еврозоната и Шенген бяха основни теми на срещата в Загреб между вицепрезидента Илияна Йотова и президента на Хърватия Зоран Миланович. Общо беше мнението, че Хърватия и България трябва да влязат заедно в Шенгенското пространство. Вицепрезидентът Йотова припомни всички проверки, на които е подложена България от 2011 г. насам, въпреки че е изпълнила всички технически критерии.

Президентът Зоран Миланович прояви интерес към отношенията между България и Република Северна Македония. „България има исторически, но и съвременни аргументи за критериите, които трябва да изпълни Скопие по пътя си към Европейския съюз. Преди всичко в Конституцията на Северна Македония трябва да бъдат вписани македонските българи, което ще гарантира спазването на правата им. Западната ни съседка трябва да изпълнява Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. Трябва да спре с езика на омразата“, посочи Йотова. Тя даде пример със скорошното преброяване в Северна Македония и незначително ниския брой хора, осмелили се да се самоопределят като българи. Вицепрезидентът запозна хърватския президент и с начина на представяне на българската история в северномакедонските учебници. „България на всеки етап може да стопира преговорите за членство в ЕС, в случай че в техния ход Северна Македония не спазва договореностите“, заяви Илияна Йотова.

„За съжаление, не сме си свършили работата като държава. Трябваше да работим не само с партньорите ни от Западна Европа, но и в тази част на Европа“, заяви по-късно вицепрезидентът пред български медии.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж