Видин нееднократно е заявявала намерението си да стопанисва културно-историческото наследство

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Още в началото на мандата Общината поставя на дневен ред искането за безвъзмездно право на управление на  недвижими културни ценности с категория „национално значение“, публична държавна собственост, намиращи се в град Видин. От 2020 г. за тази цел се води преписка с Министерството на културата и с областния управител на Област Видин. 

По предложение на кмета на Общината д-р Цветан Ценков, на 26.02.2021 г. Общински съвет – Видин взима решение относно стартиране на процедура за предоставяне на безвъзмездно право на управление на следните културни ценности: Телеграф капия; крепостни стени на турско кале, оформящи ров; крепостни стени на турско кале; Еничар капия; Флорентин капия; Пазар капия; Венециански складове.

Обръщаме внимание, че Община Видин, съвместно с Регионалния исторически музей, намери средства и начин да почисти рова Шарампоя. Две поредни години местната институция финансира и разкопките на антична Бонония, като в бюджет 2023 също ще бъдат предвидени средства за това. 

От 2021 г. ръководството на Общината многократно е поставяло въпроса пред народните представители от Видинския район за отделяне на средства в Плана за възстановяване и устойчивост за поддръжка на крепостните стени и градските паркове – паметници на парковото изкуство. За съжаление общинското предложение не бе подкрепено и към този момент такова финансиране не е предвидено.

Въпреки навлизането в предизборна година – на парламентарни и местни избори, Община Видин искрено се надява, че ще продължи да работи в успешно сътрудничество с всички народни представители, както и с държавните институции в името на видинските граждани.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж