Висока избирателна активност в Германия

Опашки от гласуващи пред посолството в Берлин

Подобни
Новини

Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.

Висока активност има и този път на изборите в Германия. Опашки се извиха пред посолството ни в Берлин, както и пред генералното консулство в Мюнхен. Наплив от гласуващи има и в Нюрнберг. 

Този път българите в Германия могат да гласуват само на 40 адреса в страната – повечето са в дипломатически представителства. Няма информация за инциденти до този час. В Берлин в една от секциите двама от членовете на избирателната комисия са били тествани положително за COVID тази сутрин и се е наложило да се изчака смяната им. Гласуването продължава нормално.

Причината за по-малкото секции този път е отказът на германската държава да разреши третите поред избори тази година да се провеждат извън дипломатически представителства на България на територията на страната. Изключения се правят само в няколко случая и след съгласието на федералната република. Не са поставени условия обаче за броя на секциите на един адрес. Повече от една секция е разкрита в областите с най-голяма концентрация на българи, както и с оглед на досегашната активност на изборите.

През април българите можеха да гласуват в рекорден брой градове – 62. Заради пандемията, а и необходимият ресурс от страна на германската държава при осигуряване на избори, този път обаче има рестрикции. 

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж