Владо Димов с благотворителен концерт в подкрепа на Синята църква в с. Голема Раковица

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Изпълнителят Владо Димов организира благотворителен концерт в помощ на една от най-старите църкви у нас – храм „Св. Николай“, по известен като Синята църква, в с. Голема Раковица, Община Елин Пелин. 

Църквата е строена през 1857 г. – преди повече от 160 години. Преживяла е Априлското въстание, когато селото е опожарено. Тогава храмът е бил превърнат в конюшня, по-късно пален, но не е изгорял. Преживява и бомбардировките по време на Втората световна война. В двора на църквата “Свети Николай” се намира музей “Килийно училище“. Днес храмът е паметник на културата с местно значение заради уникалния си иконостас.

Жителите и общината от години се опитват да съберат средства за нейното реставриране. В тази кауза днес се включва и кадифеният глас на българската поп музика, който се е доказал с благотворителните си прояви през годините. „Иска ми се това да е кауза с име – „Бъдеще за миналото“, защото там е паметта, там е историята, там са корените и е нехуманно да ги оставяме на произвола на времето, когато можем да бъдем единни и да изградим мост между миналото и бъдещето“, споделя певецът. Според него светът един ден ще бъде пълен с лъскави и футуристични сгради, а тези свещени места ще събуждат у хората този интерес, който днес предизвиква откритието на фосили от динозаври.

Концертът ще бъде на 12 април от 18.30 ч на площад „Независимост“, гр. Елин Пелин. Той се реализира със съдействието на Община Елин Пелин и с подкрепата на Национален фонд култура.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж