ВМРО сезира ВАС за нарушение на Конституцията от кандидата за вицепрезидент Мария Касимова-Моасе

Тя отрече твърденията

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

ВМРО внесе жалба до Върховния административен съд за нарушение на Конституцията от кандидата за вицепрезидент Мария Касимова – Моасе.

Причината е неизпълнение на едно от конституционните условия за регистрация като кандидат за вицепрезидент на Мария Хиндова Касимова-Моасе, а именно, че не е живяла в България през последните 5 години, съобщават от партията.

“За нас от ВМРО има нарушение на чл. 93, ал.2 и чл. 94 от Конституцията на Република България. Според чл. 93 (2), „за президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната“, казват от партията и се позовават на тълкувателно Решение № 3 по к.д. № 16 от 2000 г. на Конституционния съд, според което това означава, че „Български гражданин, кандидат за президент, е живял последните пет години в страната по смисъла на чл. 93, ал. 2 от Конституцията, когато фактически и трайно е пребивавал на територията на страната през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора. За живеене в страната по смисъла на чл. 93, ал. 2 от Конституцията се приема и престоят в чужбина за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава.

От ВМРО научили за проблема от няколко интервюта на Касимова-Моасе, в които пред национални медии, тя е заявила, че от 2015 г. не живее в България.

Дори в едно от интервютата определя престоя си на годишна база в страната като „1/3“, с което автоматично признава, че не отговаря на условията за кандидат, определени от Върховния закон.

От ВМРО обръщат внимание и на това, че съгласно Изборния кодекс всеки кандидат за президент, респективно вицепрезидент, трябва да попълни Декларация по образец, с което декларира, че са налице условията на Конституцията на Република България за регистрацията му като кандидат. Поради факта, че не е налице едно от условията, а именно това на чл. 93, ал. 2, пр. 4 от КРБ, от партията смятат, че с действията си г-жа Мария Хиндова Касимова-Моасе е извършила деяние, което изпълнява престъпния състав на чл. 313 от НК и следва да бъде подведена под наказателна отговорност.

Мария Касимова-Моасе от своя страна заявява, че е пребивавала извън България, при съпруга си в рамките на Европейския съюз, тъй като той не е българин.

“Винаги съм била гражданин тук, имам си адрес тук, работата и децата ми са тук и това е лесно доказуемо. Пътувала съм често, но никога не съм си сменяла местоживеенето. И съм била много повече от шест месеца годишно в България през тези години”, пише Моасе в отговор на коментар във Фейсбук.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж