Предложението на френското председателство, свързано с ветото за Република Северна Македония, е постъпило в Комисията по външна политика в Народното събрание на България. 

В четвъртък началникът на кабинета на премиера Кирил Петков Лена Бориславова каза, че с решение на Министерския съвет са задължили всички органи на изпълнителната власт, когато има ново предложение за Република Северна Македония, незабавно да го входират в Комисията по външна политика на Народното събрание. Тя трябва да има последната дума дали приема, или отхвърля дадено предложение.

По информация на БНР, в него е записано, че “преговорите за присъединяване предвиждат специално внимание да се обърне на защитата и недискриминационното отношение към граждани от малцинствените групи и общности в Северна Македония”.

От парламента на този етап не дават повече информация за съдържанието на документа, изготвен от екипа на Емануел Макрон както и дали в него действително фигурира предложение България да вдигне ветото върху членството на Скопие в ЕС. От седмици по тази тема има различни спекули в публичното пространство.

За да се гарантира това, напредъкът по този въпрос ще бъде следен внимателно от Комисията, която ще изготвя доклади за Съвета. Подчертано е, че ЕС отбелязва намеренията на България и Северна Македония да направят едностранна декларация относно македонския език.

По-рано през седмицата лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов обвини премиера Петков в национално предателство по въпроса. Седмица по-рано той обяви, че ИТН излиза от управляващата коалиция, като посоченият мотив беше именно РС Македония.