„Войната и мирът“: „Философски закуски“ за деца

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Войната и мирът

Автори: Мишел Пюеш, Брижит Лабе

Превод: Валентина Бояджиева
Илюстрации: Жак Азам
Дизайн: Миглена Папазова

„Война и мир” е руска класика от Лев Николаевич Толстой. Събитията в нея се развиват на фона на Наполеоновото нашествие в Русия.

„Войната и мирът” е детска книга от поредицата „Философски закуски” от Мишел Пюеш и Брижит Лабе. Поредица, в която авторите използват дълбочината на философията и живия език на детската литература, за да търсят отговори на различни въпроси. Въпроси, които безпокоят децата, но не само тях.

Досега в българското издание на поредицата се питахме: „Как може да се избегне насилието?”, „Неуважение ли е да не харесаш яхнията на леля си?”, „Скучна ли е демокрацията и не е ли по-лесно един да решава всичко?”, „Трябва ли човек да се променя, за да има приятели?”, „На какво може да ни научи провалът?” и „Как да разберем какви сме всъщност?”. И разсъждавахме над ситуации, извадени сякаш от „Малкият Никола”.

Този път темата е особено актуална. Защото започналата миналата година война в Украйна още продължава и много деца (и възрастни) се тревожат, задават си въпроси. Защо изобщо има войни? Има ли друго право освен правото на силния? Как се решават тези проблеми между хората? А между държавите? Какви недостатъци имат решенията, които сме намерили досега? 

Част от тези въпроси получават своя логичен и разбираем отговор. Наистина, ако се вгледаме в човешката история, ще видим как мирът съвсем не е естественото състояние на човека. Той се изгражда. По същия начин човек се учи да бъде възпитан с околните – да не хлопва вратата в лицето на онзи след него, да казва „Добър ден”, „Моля” и „Благодаря”. Малките деца не се раждат научени на тези неща. Точно така трябва непрекъснато да се учим да градим мир. И книгата напомня как именно се прави това.

Поредицата е илюстрирана от Жак Азам и е преведена на български от Валентина Бояджиева. В България е издадена от „Точица“

.
Книгата се издава с подкрепата Национален фонд „Култура“, програма „Възстановяване и развитие на частни организации в областта на културата”. 

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж