Вселенската патриаршия призна Охридската архиепископия без това да означава автокефалност

Цялата Република Северна Македония минава под юрисдикцията на Охридската архиепископия

Подобни
Новини

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.

Вселенската патриаршия призна църквата на Северна Македония под името “Охридска църква“ без това решение да означава предоставяне на автокефалност, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Катимерини“. 

В съобщение на Светия синод на Вселенската патриаршия от снощи се посочва, че „приема в евхаристийно общение йерархията, нейното духовенство и народа под ръководството на архиепископ Стефан, изцелявайки раната на схизмата“, посочва изданието. 

Православната църква в Република Северна Македония се отцепва през 1967 г. от Сръбската Патриаршия и се обявява за автокефална под името „Македонска православна църква“, но не е призната от нито една официална православна църква в света, припомня „Катимерини“. 

През ноември 2009 г. така наречената „Македонска православна църква“ добавя към името си „Охридска архиепископия“ и се самопровъзгласява за приемник на старата Охридска архиепископия. 

През април 2018 г. изпраща писмо до Светия синод на Вселенската патриаршия с искане да бъде включена в патриаршията под името „Охридска архиепископия“, изоставяйки името „Македонска православна църква“, допълва изданието. 

В съобщението на Вселенската патриаршия от вчера се уточнява, че се оставя на Сръбската православна църква да уреди административните въпроси с църквата на Република Северна Македония, като се посочва, че се изключва използването на понятието „македонски“ или каквато и да е производна на думата „Македония“, пише „Катимерини“. 

Решението на Вселенската патриаршия да признае църквата на Република Северна Македония е свързано със случващото се в Украйна и ролята, която иска да поеме в него Патриарха на Москва Кирил, пише по темата „Прото тема“, позовавайки се на църковни източници. 

С решението в общността се приема Охридската църква, която престава да бъде схизматична, като това не означава, че й се дава автокефалност, а че минава под юрисдикцията на Вселенската патриаршия, отбелязва изданието, допълва БТА. 

Цялата Република Северна Македония минава под юрисдикцията на Охридската архиепископия, без да се създават отделни митрополии като административните задължения са оставени на Сръбската църква, посочва изданието.

„Прото тема“ отбелязва, че Вселенският патриарх е поставил украинските общности в чужбина под юрисдикцията на Архиепископа на Австралия Макариос, изпращайки ясно послание от единия до другия край на света, че те принадлежат към Вселенската патриаршия, допълва БТА. 

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж