Японският гигант Toshiba се разцепва на три

Причина за промените е натиск на инвеститорите, след скандали за счетоводни манипулации от 2015 г.

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Японският технологичен гигант Toshiba потвърди намеренията си да раздели бизнеса на три отделни сегмента – инфраструктура, полупроводници и устройства. Компанията е подложена на усилен натиск от инвеститори за трайна трансформация в архитектурата си на функциониране, след скандалите от 2015 г., когато бяха осветлени счетоводни злоупотреби. Тогава изпълнителният директор и президент Хисао Танака подаде оставка, след като се оказа, че печалбата на компанията е била надписана с повече от 1 милиард долара.

Според плана, Toshiba ще създаде две отделни дружества – нейните подразделения за ядрената енергетика и инфраструктура ще са в обща компания, а чиповете и подразделенията за твърди дискове ще са в друга. Трета ще притежава 40.6% дял в пpoизвoдитeля нa чипoвe Kioxia Holdings Corp. Очаква се реорганизацията да приключи през 2023г.

Компанията е един от най-старите и технологични гиганти. Бизнесът й обхваща широк диапазон от ядрена енергетика, производство на асансьори, харддискове и полупроводници. За финансовата 2020г. конгломератът постигна продажби на стойност от 26 милиарда долара.

Тази седмица американската General Electric обяви, че възнамерява да предприеме подобен ход и да раздели компанията.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж