Южна Корея е на път да стартира напълно независима космическа програма

Чрез нея Сеул се надява да подобри разузнавателните си способности и наблюдението върху Северна Корея

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Южна Корея планира следващата седмица да проведе тестове на първата си космическа ракета – носител, начален етап и голяма стъпка към стартиране на автономна космическа програма. Експерти оценяват напредъка в космическите технологии на азиатската страна като отваряне на вратата към постигането на още по-амбициозни цели, свързани с 6G мрежи, производството и експлоатирането на шпионски спътници и дори конструирането на лунни сонди.


Ако тестовете преминат успешно, ракетата на Корейския институт за аерокосмически изследвания ще излети на височина между 600 и 800 километра над земята, като към нея ще бъде прикачен макет на сателит, тежащ около тон и половина.
Последният подобен проект на южнокорейската космическа програма беше през 2013г., съвместно с Русия. Той обаче беше белязан от неколкократни отлагания и провалени тестове.


“Новата KSLV-II NURI е ракета-носител, базирана изцяло на корейски технологии, построена и сглобявана изцяло на територията на Южна Корея”, коментира Хан Сан-Йоп, който отговаря за качеството на производството. “Възможността да имаме напълно автономно разработена ракета-носител ни дава свобода и гъвкавост да определяме какви товари да прикачваме към нея, както и кога тя да бъде изстрелвана”, допълва Йоп.

Той обяснява, че подобен напредък има безспорни ползи за националната сигурност на страната, като Сеул ще има възможността да изстрелва в орбита “конфиденциални полезни товари”. Научният прогрес в космическите технологии ще даде възможност на Южна Корея да осъществи своите планове за изстрелване на солиден брой спътници за наблюдение. Представители от сферата на сигурността нарекоха проекта “Немигащи очи”, а основната идея е да се гарантира постоянно наблюдение върху случващото се в Северна Корея – процес, който до този момент бе изцяло зависим от шпионските технологии на Съединените щати.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж